Vandalové poškodili bazén v Plzni na Lochotíně. Kvůli tomu je mimo provoz

17. květen 2018 12:35

Nejlidnatější sídliště v Plzni - Lochotín - je v současnosti bez venkovního bazénu. Poškodili ho totiž vandalové. Přišlo se na to až při jeho napouštění začátkem května před plaveckou sezónou. A zatímco teploty venku lákají ke koupání, bazén, který během léta každoročně navštíví tisíce lidí, zůstane až do opravy zavařený.

„Vandalové poškodili tři trysky na dně bazénu. Když jsme je natlakovali vodou a chtěli bazén napustit před sezonou, ukázalo se, že s poškozením trysek, došlo i k odtržení nátěru od betonového podkladu. Tím pádem se při napouštění voda dostávala pod plastový nátěr a začala ho celý zvedat a odtrhávat ode dna bazénu,“ uvedl ředitel bazénu v Plzni na Lochotíně Tomáš Kotora.

To že bude bazén lidem na sídlišti chybět, potvrdila i paní Vlasta: „Venkovní bazén využívám vždycky v létě. To že je bazén poškozený jsem se dozvěděla až teď, a jsem z toho v šoku.“

V těchto dnech jsou opravy bazénu v plném proudu. „Všechny trysky bazénu teď mají sundané kryty, abychom mohli provést tlakové zkoušky. Tak zjistíme, jestli oprava trysek je v pořádku, a i ostatní trysky správně fungují. To provedeme tak, že potrubí natlakuje vzduchem, jakoby v něm byla voda. Následně přijede specializovaná firma, která obnoví vyřezaný nátěr, nejen kolem trysek, ale také po bublině, která na dně vznikla,“ doplnil Tomáš Kotora.

Bezpečnostní opatření areálu se do budoucna zvýší

Před vandaly je areál chráněný plotem s ostnatým drátem a jsou tam nainstalovaná světelná čidla. Ačkoliv vnitřní bazén je napojený na Městskou polici, u vnějšího bazénu je to podle Tomáše Kotory problém, protože v areálu se často pohybují například králíci nebo ptáci. Do budoucna by sem proto provozovatelé chtěli pořídit bezpečnostní čidla, která rozeznají lidskou postavu od zvířete.

Předběžně se škody odhadují na desítky tisíc korun. Přesnou částku ale musí teprve vyčíslit specializované firmy, které opravy prováděly. Potom budou provozovatelé bazénu jednat s pojišťovnou o jejich případném proplacení.

Případem se také zabývá policie, která se snaží pachatele dopadnout.

Veřejnosti by se měl bazén opět otevřít 1. června na Den dětí.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio