Vánoce s Českým rozhlasem Plzeň budou opět pohádkové

15. prosinec 2022 10:40

Celkem patnáct překrásných pohádkových příběhů pro vás chystáme během letošních Vánoc. Těšte se třeba na pohádky Jana Vladislava, Franka Weniga nebo Václava Čtvrtka.

Pohádky uslyšíte každý den v těchto časech: 8:40, 9:15, 14:45, 15:45 a 17:00. Některé jsou půvabné pětiminutové jednohubky, ty podvečerní vás budou bavit půl hodiny. V premiéře letos odvysíláme například na Štědrý den velkou pohádku Václava Čtvrtka Jak jeden byla na nic, ale pak všecko dokázal, na druhý svátek od téhož autora příběh s názvem Jak to smutně začalo, ale konce byly veselé. Na druhý svátek vánoční pak uslyšíte od 17 hodin pohádku Franka Weniga Vánoční země.

24.12.

Jan Vladislav: O pasáčkovi měsíci
Jan Vladislav: O sněžence a sněhu
Jan Vladislav: O hvězdách a světluškách
Václav Čtvrtek: Jak Rumcajs vystrojil panstvu štědrou večeři
Václav Čtvrtek: Jak jeden byl na nic, ale pak všecko dokázal

25.12.

Jan Vladislav: O oslu, dobyvateli světa
Jan Vladislav: O dívce s modrýma očima
Václav Čtvrtek: O princi z krátké pohádky
Václav Čtvrtek: Jak na jičínském zámku vařili černého kubu
Václav Čtvrtek: Jak to smutně začalo, ale konce byly veselé

26.12.

Josef Brukner: Kocourek Mňau
Jan Vladislav: O třech veselých braších a lakomci
Josef Brukner: Dva krejčíci
Josef Brukner: Zázračná mošna
Frank Wenig: Vánoční země

Určitě si nenechte ujít naše pravidelné chvilky humoru s názvem Úsměv, prosím! Přichystali jsme pro vás veselé vánoční příběhy a zážitky v podání známých českých herců a komiků.

Na Štědrý den a na Štěpána vás v 10 hodin čekají také sváteční Hobby magazíny speciál. Martin Havlík, šéfkuchař Gourmet klubu Bezejmenná a učitel odborných předmětů na Hotelové škole v Plzni na Borech bude mluvit o tom, že za první republiky na vánoční stůl patřili hlemýždi. S mykologem Zdeňkem Hájkem nabídneme houbové recepty na jihočeský houbovec a šumavského kubu, Martin Havlík pak ještě přidá recepty na pomazánky a paštiky.

Čtěte také

Zajímavé je i povídání na téma perníčky s domažlickou perníkářkou Ludmilou Fliegelovou. Mimo jiné radí, jak zařídit, aby perníková chaloupka co nejdéle vydržela krásná a pohromadě. Autorka květinových kuchařek Jana Vlková má pro vás recept, jak zpracovat zbytky ryby. Pozveme vás také na vánoční výstavu do Domu historie Přešticka. A to zdaleka není všechno. Na rozhlasové setkání se těší Soňa Vaicenbacherová (24.12.) a Jiří Šobr (26.12.).

Po všechny tři vánoční dny vám nabídneme hned dvouhodinové Písničky pro vás. Vánoční linka je připravena vždy mezi 11. a 13. hodinou.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio