Vánoční broskvičky. Cukroví, které nepatří mezi nejznámější, ale je delikátní

Toto cukroví najdete v balkánské kuchyni, ale kořeny má zřejmě v kuchyni rakouské. Jde o vánoční broskvičky, na jejichž přípravu je právě nyní ten správný čas, aby se do Vánoc dobře proležely a změkly.

Ingredience
  • Na těsto: 3 celá vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g rostlinného tuku
  • 600 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • špetka soli
  • kůra i šťáva z ½ citrónu
  • Na náplň: hrst mletých vlašských ořechů
  • vydlabané upečené těsto
  • 100 g másla
  • 70 g cukru
  • rum
  • trochu horké vody
  • marcipán
  • pikantní marmeláda
  • ovocný sirup nebo kořeněné červené víno
  • jemný krystalový cukr

Vejce, cukr a tuk našleháme a přidáme mouku, promíchanou s kypřícím práškem a citrónovou kůru i šťávu. Rukama vypracujeme těsto, které necháme několik minut odpočinout. Potom z těsta tvoříme kuličky velikosti lískového nebo vlašského ořechu, chceme-li broskve v reálné velikosti, tak vytvoříme kuličky velikosti pingpongového míčku. Klademe je na mírně pomaštěný pečící plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme při 170 st. Celsia do růžova. Vychladlé polokoule pomocí lžičky nebo menšího nožíku na ploché části trochu vydlabeme. Drobečky, upotřebíme při přípravě náplně. Vzniklé důlky vyplníme pikantní marmeládou a krémem spojíme k sobě vždy 2 polokoule. Pro lepší chuť můžeme mezi dvě naplněné polokoule vložit plátek pravého marcipánu, který dobře přitiskneme.

Do misky nalijeme ovocný sirup a slepené cukroví v něm vykoupeme. Následně hned obalíme v jemném krystalovém cukru. Po zaschnutí uložíme. Toto pečivo vydrží i několik týdnů, jestliže je uloženo v chladu.

Příprava náplně: Vydlabané těsto rozdrtíme, přidáme mleté ořechy a pokapeme rumem, naředěným horkou vodou. Tuto hmotu přidáme do utřeného másla s cukrem. Dobře promícháme.

V receptu uvádíme jako jednu z náplní marmeládu či džem. To platí v tom případě, že budeme dělat větší broskvičky. Jestliže uděláme maličké, tak nám postačí jen náplň krémová, marmeláda by se nám tam už nevešla. Ale na škodu to není. Chcete-li broskvičky ještě více vyparádit, uděláme jim se zelené marcipánky ještě sem tam nějaký lísteček.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.