Vánoční cukroví pečeme kvůli atmosféře a tradici. Neslouží k najedení

10. prosinec 2021

Tématem poradny zdravé výživy bylo pečení vánočního cukroví. Není kvůli snížení jeho kalorické hodnoty lepší péci z rostlinného tuku?

"Z hlediska zdraví je úplně jedno, z čeho to pečete. Máslo je kaloricky stejně hodnotné jako rostlinné tuky," říká dietní sestra Jaroslava Kreuzbergová. A potvrzuje, že máslo je zárukou toho, že se cukroví povede. Ve starých receptech je vždy bez výjimky máslo. "Důležité je, aby vám to chutnalo, udělalo dobrou náladu." Je tedy jen na vás, kolik cukroví sníte. Pokud to bude přiměřené množství, určitě vám neublíží ani takové cukroví, v kterém je poctivá dávka cukru, másla a ořechů.

A pozor, řešili jsme také vanilkové rohlíčky, do kterých se přidává hlíva ústřičná. Co na to nutriční terapeutka? Poslechněte si.

autor: Veronika Albrechtová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.