Vánoční cukroví pečeme kvůli atmosféře a tradici. Neslouží k najedení
Tématem poradny zdravé výživy bylo pečení vánočního cukroví. Není kvůli snížení jeho kalorické hodnoty lepší péci z rostlinného tuku?
"Z hlediska zdraví je úplně jedno, z čeho to pečete. Máslo je kaloricky stejně hodnotné jako rostlinné tuky," říká dietní sestra Jaroslava Kreuzbergová. A potvrzuje, že máslo je zárukou toho, že se cukroví povede. Ve starých receptech je vždy bez výjimky máslo. "Důležité je, aby vám to chutnalo, udělalo dobrou náladu." Je tedy jen na vás, kolik cukroví sníte. Pokud to bude přiměřené množství, určitě vám neublíží ani takové cukroví, v kterém je poctivá dávka cukru, másla a ořechů.
A pozor, řešili jsme také vanilkové rohlíčky, do kterých se přidává hlíva ústřičná. Co na to nutriční terapeutka? Poslechněte si.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.