Vánoční cukroví pečeme kvůli atmosféře a tradici. Neslouží k najedení

10. prosinec 2021

Tématem poradny zdravé výživy bylo pečení vánočního cukroví. Není kvůli snížení jeho kalorické hodnoty lepší péci z rostlinného tuku?

"Z hlediska zdraví je úplně jedno, z čeho to pečete. Máslo je kaloricky stejně hodnotné jako rostlinné tuky," říká dietní sestra Jaroslava Kreuzbergová. A potvrzuje, že máslo je zárukou toho, že se cukroví povede. Ve starých receptech je vždy bez výjimky máslo. "Důležité je, aby vám to chutnalo, udělalo dobrou náladu." Je tedy jen na vás, kolik cukroví sníte. Pokud to bude přiměřené množství, určitě vám neublíží ani takové cukroví, v kterém je poctivá dávka cukru, másla a ořechů.

A pozor, řešili jsme také vanilkové rohlíčky, do kterých se přidává hlíva ústřičná. Co na to nutriční terapeutka? Poslechněte si.

Spustit audio