Vánoční kaktus a brambořík si libují v chladnu, hvězda naopak v teple obýváku

28. listopad 2016

Tradiční kouzlo vánoc mohou navodit i květiny. Vánoční kaktusy a bramboříky pěstovaly už naše praprababičky. Jsou to rostliny, které kvetou právě v období adventu a Vánoc. Teprve když lidé začali více topit, přidala se k nim vánoční hvězda.

Ta pochází původně z Mexika, proto bez tepla strádá. Dozvěděli jsme se od zahradníka Františka Hlubockého.

Vánoční kaktus v červeném nebo oranžovém

V českých domácnostech se pěstoval už v polovině devatenáctého století. A možná ho měla i vaše babička. Vybavujete si velké keře se stovkami narůžovělých květů? Ale dnes jsou na trhu i novinky. Třeba kaktus v červeném nebo oranžovém provedení. Je to tradice, která se snoubí s moderním šlechtitelstvím, a která rozzáří vaši domácnost.

Kaktus není problém přivést ke květu. V létě ho můžete mít pod stromem, pod keřem, nechce moc vody ani slunce. V září je potřeba nechat ho trochu vyhladovět, a to tak, že ho přestanete asi na tři týdny zalévat. V říjnu už ho přenesete domů do chladnější místnosti a opatrně začnete zalévat. Když nasadí poupata, nepřenášejte ho, nemá to rád a mohl by květy shodit. Ale pokud už rozkvete, můžete ho opatrně přenést do teplejší místnosti. Třeba do kuchyně, abyste si ho mohli dosyta užít. O Štědrém dnu bývá obsypán květy. Můžete přihnojit jakýmkoliv hnojivem pro zelené pokojové květiny, ale zředit asi na polovinu.

Bramboříky se přechovávají i pět let

Klasika, na kterou bychom neměli zapomenout, jsou bramboříky. Tradiční květina, která se také umí obléknout do moderních šatů a mění proporce. Novinkou jsou minibramboříky. Ty snesou i teplo. Ty klasické bramboříky ale milují chladno, v teple dlouho nevydrží. Bramboříky se dožívají i pěti let. Speciálně ty mini. „Moje zákaznice mě občas i pozlobí,“ směje se zahradník František Hlubocký a pokračuje: „Přijde paní, je září a říká, představte si, ten brambořík, co jsem si u vás koupila před třemi lety, mi zase kvete. A já jí odpovídám. To mi říkáte schválně, abyste si nemusela koupit nový.“ A jak dosáhnout toho, aby brambořík přežil do dalších Vánoc?

pokojové rostliny

Po odkvětu omezíme zálivku. V polovině května můžeme vyndat z květináče, přidat mu novou zeminu a odnést ven na zahradu, kde ve stínu prožije celé léto.

Vánoční hvězda není vánoční růže

Občas to lidé pletou. Dokonce i v některých hypermarketech se objevuje mylný název vánoční růže. Ale to je něco jiného. Vánoční růže je totiž naše česká čemeřice. Ta kvete v zimě na zahradách. Vánoční hvězda k nám přišla z Mexika, ale mnoho se nerozšiřovala, protože dříve se tolik netopilo, jako dnes. Ovšem na obrazech Alfonze Muchy se vyjímá docela hezky, takže můžeme klidně říct, že je to také tradiční vánoční rostlina.

Ale miluje teplo. Ti, kteří si koupí vánoční hvězdu a dají ji do chladna s tím, že víc vydrží, nedělají dobře. Je to velký omyl. I během přenášení z obchodu je třeba zabalit hvězdu do papíru a okamžitě naložit do vytopeného auta. Doma ji umístit do tepla obýváku nebo kuchyně. Nemá ráda ani časté větrání.

autor: jsl
Spustit audio