Vánoční strom pro náměstí Republiky v Plzni byl úspěšně převezen z Třemošné

14. listopad 2022 10:10, aktualizováno

Teprve podruhé bude vánočním stromem pro Plzeň jedle ojíněná, a to díky manželům Kolečkovým z Třemošné, kteří ji Plzni nabídli. Transport z jejich zahrady měl svá úskalí, nakonec se ale strom podařilo odvézt bez komplikací.

„Strom jsme na zahradě zasadili my,“ vzpomínala Jindra Kolečková. „Sledovali jsme, jak roste, v zimě ho zdobili světýlky. Za chvilku by nám už ale zasahoval do bytu, takže jsme se rozhodli, že ho věnujeme městu Plzeň.“ Dle Richarda Havelky, vedoucího úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně, se dá z pařezu, který po jedli zůstal, usoudit stáří zhruba třicet let a velmi dobrá kondice dřeva bez znatelné vady.

Vzhledem k tomu, že se čtrnáctimetrová jedle porážela na zahradě rodinného domu v těsné blízkosti stožárů s vysokým napětím a dalších obydlí, musela se nejprve přivázat k jeřábu a až potom se mohlo začít řezat. „Vzhledem k okolnostem byly jen dvě možnosti – buďto postupné kácení, nebo jeřábová technika. Co se týče průlezu, jednalo se zatím o jeden z nejhůře dostupných stromů, které jsme pro Plzeň připravovali, byl to spíš výkon pro veverku než pro horolezce,“ prozradil s úsměvem lezec Karel Drábeček.

Po transportu stromu ze zahrady dřevorubci na volném prostranství ořezali spodní větve a upravili kmen, který zeštíhlili tak, aby pasoval do otvoru na plzeňském náměstí. Poté mohla být jedle naložena a v nočních hodinách byla dovezena na místo určení. Nyní strom čekají přípravy na slavnostní rozsvícení, které se koná první adventní neděli, tedy 27. listopadu.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio