Vánoční tramvaj z Plzně je druhou nejhezčí v Evropě

6. leden 2022 09:10, aktualizováno

Plzeňská vánoční tramvaj je druhá nejhezčí v Evropě. Vítězem mezinárodní ankety dopravního magazínu MHD86.cz je tramvaj z maďarského města Miskolc. Do soutěže se zapojilo celkem 24 evropských měst.

Poprvé se do ankety zapojilo všech sedm českých měst s tramvajovým provozem. Třetí příčku obsadila vánoční tramvaj z Prahy, na dalším místě skončil chorvatský Osijek, následovaly Ostrava, Brno, švýcarský Zurich, maďarská Budapešť, Olomouc a slovenská Bratislava. Další česká města Liberec a Most skončila na 13. a 14. místě.

Vánoční tramvaj Plzeňských městských dopravních podniků ozdobená více než dvěma tisíci světýlky vyjela poprvé 28. listopadu, naposledy se s ní pak mohou její příznivci svézt 6. ledna.

Hlasování o nejkrásnější vánoční tramvaj skončilo 2. ledna, v úterý magazín o městské dopravě MHD86, který za anketou stojí, zveřejnil výsledky. Podle jeho webových stránek v 5. ročníku ankety bylo nutné při hlasování uvádět svůj e-mail. Adresy byly následně náhodně kontrolovány. Důvodem bylo podezření z minulého roku, kdy fanoušci dvou měst používali k hlasování pravděpodobně speciální program. I přesto se snažili někteří hlasující podvádět i v tomto ročníku. Všechny duplicitní hlasy byly z ankety vyřazeny. V letošním ročníku hlasovalo 11 659 lidí.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio