Vánoční trhy nebo výlov rybníka. I takové jsou tipy na tento víkend

24. listopad 2017

Do Vánoc chybí přesně měsíc, a přestože ještě nezačal advent, víkendové akce na západě Čech mají už většinou vánoční tématiku.

Správnou vánoční atmosféru můžou všichni nasát už ode dneška na náměstí Republiky v Plzni, kde večer začnou vánoční trhy. V 18 hodin je slavnostně zahájí ohňostroj. Trhy se budou konat až do 23. prosince a opět nebudou chybět ukázky z lidových tradic a řemesel se zaměřením na Vánoce a vánoční tématiku. Návštěvníci můžou načerpat inspiraci na vánoční dárky nebo je na trzích rovnou koupit.

O víkendu zve na speciální akci také Pivovarské muzeum. Vedle běžné prohlídky se v sobotu můžete zúčastnit poslední ze série podzimních řemeslných dílen. Tentokrát se budou vyrábět jednoduchá ptačí krmítka. Dílna bude otevřena od 10 do 15 hodin.

Je libo rybičku? Zajeďte si do Zruče u Plzně

Milovníci ryb si přijdou na své v sobotu na výlovu Drahotínského rybníka u Zruče na Plzeňsku. Ten je jediným mimoplzeňským rybníkem, který je v majetku Plzně a atraktivní podívanou tam jako obvykle doplní i prodej ryb.

Výlov městského Drahotínského rybníka ve Zruči

„Přímo na hrázi obvykle prodáme zhruba pětinu, zbytek umístíme na několik týdnů do sádek a poté jdou na vánoční prodej. Maso těchto ryb má velmi dobrou kvalitu, protože žijí v čisté vodě a živí se přirozenou potravou. Rybník nehnojíme, ryby jen přikrmujeme,“ uvedl Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně. Kilogram kapra se na hrázi bude prodávat za 75 korun. Pokud rybáři vyloví i dostatečné množství amura, bude kilogram za 90 korun, jiné druhy ryb na prodej nebudou.

Další akce s vůní Vánoc

V Nýřanech se zítra koná výstava železničních modelů a kolejišť. V Holýšově se uskuteční vánoční výstava, kde prodejci a řemeslníci zaplní celé přízemí kulturního domu. Další zajímavou akci připravilo Muzeum Chodska ve spolupráci s francouzským partnerským městem Ludres. Až do 5. ledna na Chodském hradě v Domažlicích je k vidění zhruba sto betlémů. Součástí jsou i výtvarné dílny.

Vánoční trhy začínají také v Karlovarském kraji. Jako první je zahájí v Chebu. Jsou největší v regionu a zároveň i nejnákladnější. Chebskou radnici přijdou na 5 a půl milionu korun. Součástí je i celá řada zajímavých doprovodných akcí.

autoři: čer , jik
Spustit audio