Varhany z kostela ve Zbirohu čeká restaurování

15. červen 2017

Z kostela svatého Mikuláše ve Zbirohu stěhují varhany. Vzácný nástroj z vyhlášené varhanářské dílny Rejna - Černý čeká restaurování. Peníze na opravu varhan sháněla farnost i z benefičních koncertů. Letos jejich restaurování podpořil i Plzeňský kraj.

„Varhany jsou v katastrofálním stavu. Všechny dřevěné části jsou ve velkém rozsahu napadeny červotočem a navíc přímo na píšťaliště varhan spadl kus omítky z klenby. Některé píšťaly jsou poničené, jiné zlámané. Nyní se budou postupně varhany demontovat a jednotlivé díly odvážet. Na letošní rok se plánuje první etapa oprav, což obnáší renovaci vzdušnic, klaviatur plus zastavení působení červotoče,“ popsal restaurátor Rudolf Valenta.

Varhany byly vyrobeny v roce 1891. Jde o vzácný nástroj, který získal medaili na jubilejní výstavě v Praze v roce 1891. „Firma Reina- Černý odvedla tehdy velmi pečlivou práci a dokonce se o tom psaly i články v českém tisku. Za výrobu varhan dostali zlatou medaili,“ uvedl oganolog plzeňské diecéze Jiří Reindl.

Varhany pomáhá zachránit řada akcí

Velkou zásluhu na tom, že se začaly varhany opravovat má Anna Tipplová. Ve Zbirohu je již 30 let kostelnicí, a pořádá řadu aktivit, při kterých se na obnovu varhan vybírají peníze. „Děláme vánoční koncerty, noc kostelů a se Základní uměleckou školou různé výstavy, kde se draží výrobky dětí. Ke konci května se podařilo vybrat přes 275 tisíc korun. Varhany ještě hrály před sedmi lety, špatně, ale hrály. Potom na ně spadl strop a to už nehrály vůbec. Jsem ráda, že opravy začaly,“ řekla Tipplová.

První etapa oprav varhan bude stát 700 tisíc korun. Letos na renovace přispěl i Plzeňsky kraj částkou 350 tisíc. Celkem vyjde restaurování varhan na víc než 2 miliony korun. Zbytek peněz musí farnost ještě získat.

autoři: čer , jik
Spustit audio