Váš pes nesmí aportovat klacek, nikdy mu ho neházejte! Jde o život

29. říjen 2022

„Byli takoví, kteří byli na místě mrtví. Byli takoví, kteří zemřeli časem. Byli takoví, kteří se z toho horko těžko vylízali,“ nerad si připomíná případy, kdy se pes na hozený klacek nabodl, plzeňský veterinář Miroslav Svatoš.

Jen si to představte. Vyrazíte se svým psem do přírody, jste v dobrém rozmaru, oba si chcete hrát. Vzít ze země klacek a svému čtyřnohému kamarádovi ho hodit na aport, se přímo nabízí. Tak to uděláte. A najednou váš pejsek leží na zemi a bojuje o život. Přitom to měla být jen skvělá společná zábava.

"Setkal jsem se s tím opakovaně. Když se psům hází klacky jako aporty, klacek se na jedné straně zapíchne do něčeho měkkého, ať už je to tráva, bláto, prostě měkký terén. Rozdováděný pes s otevřenou tlamou na to naletí a projde mu to krkem. Takže prosím, klacky psovi nikdy neházet. Snad jedině na beton nebo do vody, kde se klacek nezapíchne,“ připouští možné výjimky MVDr. Svatoš, aby ale vzápětí zdůraznil, že na trhu je dostatek bezpečných hraček, které jsou určeny k aportování psem.

Klacek nevytahujte, zraněného psa dopravte k veterináři

Pokud k úrazu dojde a pes se na klacek nabodne, urychleně ho převezte k veterinárnímu ošetření. Důležitou zásadou je klacek z rány nevytahovat. „Samozřejmě když to bude půlmetrový klacek a půjde dobře zlomit, ulomte ho kousek vedle tlamy. To aby pes tím dlouhým ještě někde nenarážel a celý problém si nezhoršil,“ radí zvěrolékař, „jinak s ním ale nic nedělejte a nejkratší cestou upalujte k veterináři.“

Pes se může klackem zranit i jinak. „Častější a naštěstí méně závažné je, když pes klacek překousne. Klacek se uvnitř tlamy zlomí a vzpříčí mezi horními stoličkami. Pes potom slintá, věčně tam loví jazykem, chodí s otevřenou tlamou. Lidi s ním přiběhnou, nevědí, co se děje,“ popisuje Miroslav Svatoš další situaci, která se však dá poměrně snadno a rychle vyřešit, a v paměti zůstává jen jako nepříjemnost.

Můžete psovi nechat klacek, který si venku našel sám a chce ho nést? Poslechněte si, jak to vidí plzeňský veterinář MVDr. Miroslav Svatoš.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.