Včelaři Jana a Daniel zahájili druhé letošní stáčení medu

28. červen 2022 10:11, aktualizováno

Muzikantka Jana s partnerem fotografem Danielem žijí v Lípě u Uněšova. Mají sto včelstev u domu i na dalších šesti místech v okolí.

Fotograf Daniel

„Prapůvodně jsem byl elektrikář ve Škodovce a měl jsem parťáka, který byl včelařem. Při práci mi dva roky povídal o včelách, půjčil mi nějaké knížky,“ vypráví fotograf Daniel. „Na chalupě jsem si včely mohl pořídit, oba jsme se přihlásili do Blatné do včelařské školy, takže máme výuční list jako včelaři."

Ceny medu chtějí včelaři už třetím rokem udržet stejné. Sklenici květového medu, tedy necelé kilo, prodávají za 180 korun, stejně stojí lesní med, jen sklenice je o něco menší. „Náklady rostou, cukr podražil dvojnásobně. My, co máme včelnice mimo obydlí, také hodně projezdíme, jede se tam třeba patnáctkrát za rok, nejvzdálenější včelnici máme 40 kilometrů," říká Daniel. „Aby se práce včelaře zaplatila, tak by musela stát sklenička medu 400 korun. Když si srovnáte kozí sýr, který kilo stojí 450, tak s medem je daleko víc práce,“ myslí si Jana.

Včelařka Jana

Ve stáčírně medu mají včelaři takzvaný medomet, který odstředivou silou pomáhá dostat med ven z pláství. „Musí se počkat, až včely v úlu vysuší med natolik, aby měl pod 20 % vody, když je med zralý, tak ho zavíčkují voskovým víčkem. My ty rámky s medem vezmeme, odvezeme je do medárny, víčka z buněk ručně odstraníme a medomet odstředivou silou vytáhne med, který se stočí do kyblíků,“ vysvětluje Daniel.

Jak bude další stáčení úspěšné, se ukáže začátkem července, to první bylo oproti minulým letům o něco lepší, i když jaro překvapilo. „Jaro začalo dobře, plynule, ale všechno odkvetlo rychle,“ dodávají včelaři.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio