Včelaři na Domažlicku sklidili poloviční množství medu. Může za to počasí

4. říjen 2019 11:35

Pokud si v zimě budete chtít namazat krajíc chleba s máslem a českým medem přímo od včelaře, možná si budete muset připlatit. Medu je totiž v Česku méně než v minulých letech. Například na Domažlicku měli letos včelaři výnosy podprůměrné.

„Letošní úroda medu je poloviční,“ zhodnotil včelař Zdeněk Pikal z Hostouně na Domažlicku. „Na jaře všechno rozkvetlo a pak se prudce ochladilo a pršelo, takže včelky nesbíraly.“ Stejnou zkušenost má letos Václav Šlegl, předseda základní organizace Českého svazu včelařů v Pocinovicích, která sdružuje 33 včelařů z několika obcí. „Počasí bylo velmi kruté vůči včelám. Když už všechny ovocné stromy kvetly, začaly klesat teploty až k nule. Pak zase začalo období s vysokými teplotami. Stromy odkvetly zároveň s řepkou. Bylo to všechno letos dřív. A nabídka nektaru v přírodě pro včelky byla malá,“ vysvětlil Václav Šlegl.

Medu je málo a bude dražší

Také některé výkupny pociťují, že je medu méně. Samotní včelaři, kteří často prodávají ze dvora, s ním musí šetřit. „Zásoby medu mám opravdu malé. Když je dobrá snůška, vydržím s medem do května. Letos, když vydržím se zásobami do Vánoc, budu rád,“ dodal Šlegl.

O co je ale medu méně, o to je kvalitnější. Například Zdeněk Pikal za něj letos dostal od Českého včelařského svazu zlatou medaili. „Kvalita medu je dobrá. Posílal jsem vzorky do Výzkumného ústavu včelařského a dostal jsem certifikát, že můj med splňuje veškeré normou dané hodnoty,“ doplnil Pikal.

Cena medu stabilně stoupá každý rok o 10 procent. Letošek nebude výjimkou.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio