Včelaři z Nepomuka si darovali k 95. narozeninám včelí stezku

28. listopad 2019 14:35

Včelařský spolek pro Nepomuk a okolí vznikl v roce 1924 a letos oslavil 95 let svého trvání. Při příležitosti tohoto výročí dokončil pro ty, kteří se chtějí něco dozvědět o světě včel, naučnou včelařskou stezku. Má celkem deset zastavení a měří necelý kilometr.

Naučná stezka začíná v Železné Huti u železničního viaduktu v ulici Nad Huťákem. Pokračuje po trase cyklostezky Helenka ke mlýnu, kde končí. Jednotlivá zastavení jsou osazena barevnými panely s obrázky a texty o životě včel.

„Návštěvníci se dozvědí, jak včely dělají med, proč má včela žihadlo, jak potí vosk nebo jak žijí včely v zimě,“ popisuje autor stezky Jan Turč. Pozornost návštěvníků jistě přiláká panel s názvem Jak se včely domlouvají.

Naučná stezka se věnuje i zdraví včel. Mají své nemoci, ale největší problémy jim způsobuje současné chování člověka k přírodě. Nadměrné užívání chemie v zemědělství, necitlivé ničení keřů a kácení stromů podél silnic, zabírání kvalitní zemědělské půdy různými výrobními i nevýrobními objekty a solárními panely se velkou měrou podílí na ohrožení včel a hmyzu vůbec.

„Skoro pět let nám trvalo, než jsme sehnali finance. Pokud budou další peníze, stezka by se mohla prodloužit až k obci Klášter. Máme třeba v plánu postavit hmyzí hotel,“ slibuje Jan Turč.

Celkové náklady na včelí stezku byly 65 tisíc. Velký podíl vzal na svá bedra Mikroregion Nepomucko. „Stejným dílem jsme se podělili s městem Nepomuk. Uvažujeme o tom, že bychom v budoucnu vybudovali dál ještě nějaký altán a cvičební prvky pro dospělé,“ dodává Pavel Motejzík, manažer Mikroregionu Nepomucko.

Další informace najdete na portále plzenskonakole.cz

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio