Ve čtvrtek začíná v Plzni festival Smetanovské dny

2. březen 2022 12:28, aktualizováno

21 hudebních akcí a pestrý doprovodný program nabídne letošní 42. ročník festivalu Smetanovské dny. Potrvá do 24. března.

2. března od 15 hodin se koná pietní akt u pomníku Bedřicha Smetany v Kopeckého sadech v Plzni. Stane se tak v den narození českého hudebního skladatele Bedřicha Smetany, který se narodil 2. března 1824 v Litomyšli a zemřel 12. května 1884 v Praze.

Jednou z doprovodných akcí festivalu je také 42. plzeňské mezioborové sympozium, které se uskuteční v Západočeském muzeu v Plzni ve dnech 2. až 4. března.

Ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje od 3. března do 22. dubna potrvá výstava s názvem Zase ty Rukopisy – „národní“ kultura a umění v 19. století.

Západočeská galerie v Plzni nabídne výstavu Dílo a proměna umělecké scény, která potrvá ve výstavní síni 13 od 4. března do 29. května.

Hudební část festivalu bude zahájena uvedením díla Ermanna Wolf-Ferrariho, Verdiho Sílou osudu a Dvořákovou Novosvětskou. Zahajovací koncert se koná 3. března od 19. hodin v Měšťanské besedě v Plzni. Účinkujícími jsou Alban Beikircher – housle, Chuhei Iwasaki – dirigent a Plzeňská filharmonie.

Bližší informace k celému programu festivalu najdete na www.smetanovskedny.cz.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související