Ve Fakultní nemocnici Plzeň pokračuje vakcinace. Tento měsíc dorazí dalších 18 tisíc dávek

První dávky vakcíny proti koronaviru dorazily 30. prosince do Plzeňského kraje. S očkovací látkou zatím disponuje jen Fakultní nemocnice v Plzni, postupně bude vakcinačních míst přibývat.

V první várce dostala FN Plzeň 975 dávek vakcíny, ty vyčerpá tento týden. „Jako první jdou na očkování zaměstnanci první A kategorie, to je podle strategie očkování Ministerstva zdravotnictví, jsou to zaměstnanci, kteří jsou přímo v kontaktu s covidovými pacienty,“ informoval ředitel FN Václav Šimánek.

V prvních dnech se očkovalo zhruba 50 zaměstnanců denně, postupně se má počet očkovaných navýšit až na 500. Z bezmála 5000 zdravotníků a dalších pracovníků nemocnice mají o dobrovolné očkování zájem asi tři čtvrtiny.

Kapacita vakcinačních center bude stoupat

Očkování probíhá v obou areálech nemocnice na Borech i na Lochotíně. Od tohoto týdne funguje i nové vakcinační místo v areálu bývalé vojenské nemocnice, v pavilonu 61. „V tuto chvíli máme tři ambulance, ale jsme schopni navyšovat až na šest ambulancí, které by potom byly i pro veřejnost,“ řekl Šimánek.

Vakcinační týmy tvoří lékař, sestra a administrativní pracovníci. „Máme štěstí, že se nám hlásí i naši zaměstnanci, ale i praktičtí lékaři pro děti a dorost. My bychom byli rádi, kdyby si přivedli i své zdravotní sestry, jsou sehraným týmem a vakcinaci dělají u dětské populace běžně,“ uvedl ředitel FN.

Tento měsíc dorazí do Plzně 18 tisíc dávek

Další zhruba čtyři tisíce dávek vakcíny, která se očkuje ve dvou dávkách, dorazí do Plzně tento týden. „V průběhu ledna by mělo dorazit 18 plat, to je 18 tisíc dávek vakcíny proti covid 19 od firmy Pfizer, a uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ řekl Václav Šimánek.

Kromě zdravotníků dostanou vakcínu ve fakultní nemocnici také lidé na seniorských pracovištích, ve vedení nemocnice a očkovat bude nemocnice také rizikové hospitalizované pacienty nad 65 let nebo chronické pacienty s klinicky rizikovými faktory.

Na širokou veřejnost se dostane v březnu

Zatím je vakcína jen v Plzni, postupně se rozšíří do i do jiných míst v Plzeňském kraji, nemocnice o tom bude jednat s vedením kraje. O očkování v Plzeňském kraji jednal už v pondělí krajský krizový štáb. „Mluvili jsme o možnosti očkovat v nemocnicích v kraji od 7. ledna, určili jsme koordinátora vakcinace, kterým je pan profesor Pazdiora,“ potvrdila hejtmanka Ilona Mauritzová.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio