Ve Fakultní nemocnici v Plzni mohou nastávající maminky rodit pod vedením porodní asistentky

8. únor 2023 19:06, aktualizováno

Fakultní nemocnice v Plzni nabízí rodičkám koncept respektujícího porodu, který podporuje přirozený porod při zachování odbornosti a bezpečí. Nastávající maminky mohou využít vedení porodní asistentky.

Stále více rodiček má jasnou představu o tom, jak by mělo narození jejich dítěte probíhat, a přejí si prožít tuto událost v příjemné a klidné atmosféře, v níž se budou cítit bezpečně. Ocení tedy individuální přístup. Gynekologicko-porodnická klinika jako první v západních Čechách nabízí v rámci nově koncipovaného Centra individuální péče a respektujícího porodu možnost, kdy porod povede porodní asistentka. Koncept respektujícího porodu nemocnice zařadila do běžného provozu porodnice.

Porodní sál ve FN Plzeň

„Při příchodu na porodní sál je rodička vyšetřena lékařem. Ten vyhodnotí, jak probíhalo těhotenství, zkontroluje zdravotní anamnézu a aktuální stav ženy. Pokud je všechno v pořádku a jde o takzvaný fyziologický porod, potom může převzít výhradní vedení porodní asistentka,“ popisuje porodní asistentka Lenka Sosnovcová. Tento postup je určen pro zdravé rodičky, které měly bezproblémové těhotenství i dosavadní průběh porodu bez komplikací.

Největší výhodou porodu pod vedením asistentky je intimnější prostředí s menším množstvím přítomných osob. Pokud to jde, je proces přirozený bez vnějších zásahů, nicméně rodičky mohou využít přírodních podpůrných prostředků. Klinika nabízí hydroterapii, aromaterapii jak ve formě masáží, tak koupelí nebo aromadifuzérů či vaginální bylinnou napářku a květové esence. To vše pomůže ženám lépe se zrelaxovat a uvolnit a navodí příjemnou atmosféru.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio