Ve skanzenu Chanovice se pracuje na obnově roubené chalupy z 18. století

24. listopad 2022 09:05, aktualizováno

Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech obnovuje v chanovickém skanzenu chalupu s chlévy z 18. století, a to za více než osm milionů korun. V budoucnu se tato roubenka stane součástí prohlídkového okruhu.

Chalupa pochází z Třebíciny na Klatovsku, z usedlosti  čp. 7. Z celé usedlosti, jejíž součástí byly stodola, špýchar i výminek, se podařilo zachránit pouze samotnou roubenou chalupu, která byla v depozitáři skanzenu od roku 1995. Objekt byl už ve velmi špatném stavu, neměl krov a několik let do něj pršelo.

Aktuálně se pracuje na stavbě chlévů a černé kuchyně. Celý projekt by měl být dokončen v roce 2023. Návštěvníci si budou moci obnovenou chalupu s dobovým mobiliářem poprvé prohlédnout pravděpodobně v sezóně roku 2024.

Jak uvedl Libor Kodýdek z etnografického pracoviště Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech, plánovat jakékoliv další akce je komplikované, a to vzhledem k tomu, že skanzen od svého vzniku v roce 1994 nemá vlastní rozpočet. Všechno se tedy odvíjí od možnosti realizace jednotlivých projektů. „Pokud se ale zadaří, rádi bychom se po dokončení roubenky pustili do další usedlosti, tentokrát původem z Lužan,“ prozradil Libor Kodýdek.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio