Ve školách se připravují na protikoronavirová opatření

31. srpen 2020 15:35

Letošní školní rok bude kvůli koronaviru jiný. Na zpřísněný režim se připravují také školy na Plzeňsku. Doplňují se zásoby desinfekce a někde chystají i speciální třidu pro žáky s příznaky onemocnění COVID 19.

Do základních škol už se vrátili učitelé a připravují se na nový školní rok. Riziko koronaviru letos pobyt ve školách změní. Na chodbách přibyly desinfekce, bude se více větrat, třídy by se ideálně neměly míchat a ve hře je stále případná online výuka.

Nová bezpečnostní opatření chystají i na 25. základní škole v Plzni na Slovanech, kam 1. září po půlroční pauze nastoupí zhruba 920 žáků. „První stupeň je v pravém pavilonu, druhý stupeň je v jiném pavilonu, aby spolu nepřišly děti do kontaktu. Vždy bude dohledatelné, se kterými dětmi se jiné dítě setkalo,“ popsala ředitelka školy Eliška Syřínková.

Více větrat a dbát na hygienu

Desinfekce pro osoby, které přijdou do školy, je u vrátnice. Vstup cizích osob do budovy školy by podle ředitelky ale chtěli ve škole co nejvíce omezit. „Máme tady i bezdotykový teploměr, ale určitě nebudeme měřit všechny děti, jen ty, které budou mít nějaké příznaky,“ řekla ředitelka. Takové děti by pak měly být podle doporučení umístěny do k tomu vyhrazené místnosti.

Podle Moniky Michálkové, vyučující v první třídě, budou ve třídách více dbát na větrání. „My tady máme signalizaci, když je v místnosti moc oxidu uhličitého, tak se rozsvítí,“ popsala systém na měření vydýchaného vzduchu, který nechala škola už dříve instalovat.

Desinfekce na každém kroku

Na první školní den se připravila také základní škola v Chotěšově na jižním Plzeňsku. „Bude se určitě více uklízet a desinfikovat,“ uvedla ředitelka školy Jaroslava Studničková. „Po každé hodině se musí desinfikovat kliky, vypínače, baterie u umyvadel, toalety. Desinfekci máme úplně všude, u všech vchodů, ve všech třídách, na všech záchodech, u haly i v družinách,“ vypočítala.

I v Chotěšově je zařízená speciální místnost, kam bude dočasně umístěn žák nebo učitel s příznaky nemoci covid 19. „Ano, je připravená místnost i toaleta, kdo bude smrkat a kašlat, půjde sem a měli by si pro něj přijít rodiče,“ uvedla ředitelka. Podle ní se sice kvůli přísnějším opatřením zvýší absence, ale za bezpečnost to stojí.

Pozvolnější rozjezd

V Chotěšově se také připravují na možnou distanční výuku. „Učitelky prvního stupně budou mít některé hodiny nastavené tak, že budou probíhat pomocí IT technologie, takže pokud by došlo k distanční výuce, tak na ni děti budou skvěle připraveny,“ doufá Studničková. Paní učitelky prý po dlouhé pauze začnou s dětmi pozvolna a první týdny nebudou známkovat.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio