Ve školkách zní čeština i němčina v rámci projektu Odmalička - Von klein auf

24. únor 2009
Tento pořad

Co se v mládí naučíš, v dospělosti jako když najdeš. A platí to i při výuce jazyků. Nespornou výhodu vždycky měly a stále mají děti z příhraničních oblastí. Právě pro ně je také určen nový projekt koordinačního centra česko - německých výměn mládeže Tandem v Plzni a v Regensburgu. Jmenuje se Odmalička - Von klein auf a jak Martině Klímové vysvětlila pracovnice projektu - Kateřina Jonášová - jeho prostřednictvím se při různých příležitostech navštěvují předškoláci českých a německých školek.

Cílem je podpořit přeshraniční projekty v předškolní oblasti, výměnu dětí do šesti let věku, vzdělávat pracovníky mateřinek, poskytnout jim potřebné informace a iniciovat nové česko-německé projekty. Součástí projektu budou návštěvy pracovníků mateřinek v zařízení na druhé straně hranice. Připraveno je i několik seminářů

Logo

Kurzy jazykové animace se chystají ve 40 českých a 40 německých školkách. Cílovými regiony jsou okresy podél česko-německé hranice. V pilotní fázi v letech 2006 a 2007 tak vzniklo kolem 30 partnerství. A zájem mají i další. Příkladem úspěšného fungování nápadu je mateřská a základní škola v Libé ležící 12 kilometrů od Chebu na hranicích s Německem. Do pilotní fáze se zapojila v roce 2007, od té doby udržuje kontakt se 30 kilometrů vzdálenou německou školkou. Jednou za 14 dnů mají společné dopoledne, do kterého se zapojují děti od čtyř do šesti let.

autor: mkl
Spustit audio