Ve Spáleném Poříčí začíná tradiční zámecké letní kino

23. červenec 2020 07:20

Léto je v plném proudu a lidé hledají, jak se o prázdninách nebo o dovolené zabavit. Možností je spousta a jednou z nich je například návštěva letního kina. Filmy pod širou oblohou nabízí hned několik kin v regionu.

Právě dnes tradiční letní kino začíná ve Spáleném Poříčí. Promítat se bude sedm dní po sobě v zámeckém parku a letos jsou na programu opravdové filmové lahůdky. Začátek promítání je pokaždé v půl desáté večer a dnes letní kino zahájí francouzský film Amélie z Montmartru. Mezi další tentokrát české klasiky patří například film Léto s kovbojem nebo závěrečný film Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

A jak potvrdila Ivana Paseková z infocentra ve Spáleném Poříčí, i tady organizátoři mysleli na prevenci proti šíření koronaviru. „Návštěvníci budou mít k dispozici u vstupu dezinfekci. V zámeckém parku je ale místa dost a lidé si můžou sednout daleko od sebe, aby zachovali rozestupy. Zajištěno je také 150 krytých míst pro případ nepříznivého počasí. Lidé si sebou můžou přinést i křesílko nebo deku,“ uvedla Ivana Paseková.

Promítá se třeba v Klatovech, Domažlicích nebo Železné Rudě

Podle informací na webu města Klatovy bude dnes ve 21:30 promítat i místní letní kino, a to konkrétně film HAVEL. Tradiční letní kino během prázdnin provozují také Domažlice. Dnes tam hrají film Ondřeje Trojana Bourák, taky od půl desáté. Zájem o promítání je ale zatím menší než v minulých letech.

„Není to úplně tak, jak to bývalo, ale je pravda, že lidé si rádi cestu do letního kina najdou, protože je to pěkný areál. Vždycky záleží na titulech. Teď se na tom podepsala i současná situace, která je taková zvláštní. Největší návštěvnost jsme zatím měli na film 3Bobule, kdy přišlo 70 lidí. Do kina, kam se ale vejde 1100 diváků, je to hrstka,“ řekl Kamil Jindřich z Městského kulturního střediska v Domažlicích.

Další promítání pod širým nebem obstará tak zvaný Železnorudský letňák, který po mnoha letech obnovilo město Železná Ruda. Historicky se tam totiž promítalo na Pancíři, letos se ale místo změnilo a promítat se bude na fotbalovém hřišti. Lidé si taky mohli hlasováním v anketě určit, jaký film chtějí vidět. No a jako první vyhrál snímek Chlap na střídačku. Bude se promítat tento pátek 24. července od půl desáté. Další snímek bude následovat v srpnu.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio