Ve starověku byly houby oblíbenou lahůdkou i jedem

První dochované recepty na úpravu hub pocházejí z 1. až 3. století. Staří Římané houby s oblibou servírovali coby lahůdku na hostinách.

Hostitelé ve starém Římě přípravu jídel z hub nesvěřovali otrokům, jak bylo běžné u jiných pokrmů, ale ujímali se jí sami. Houby v té době byly nejen delikatesou, ale také prostředkem ke zbavení se nežádoucích osob. Jak připomíná Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň, jedovaté houby se za tímto účelem přidávaly jak do jídel, tak do nápojů, nejčastěji se odvar z nich přiléval do vína.

Citrónová tráva, stévie, levandule, to jsou příklady prvních bylinek, které můžeme vysévat už v únoru. Při výběru semen si hlídejte jejich expiraci, u některých rostlin platí: čím starší semena, tím horší klíčivost. A jaký substrát koupit, co dalšího si nachystat a jak postupovat? Radí bylinkářka a pěstitelka bylin a drobného ovoce Štěpánka Janoutová.

Paní Líba Lásková bydlí v bývalé rasovně v Zichově u Kolovče. Je milovnicí prvorepublikového stylu a tomu podřizuje i vybavení své chaloupky. Sama si renovuje starý nábytek, který najde vyhozený někde na půdách, nebo jí ho někdo daruje. Na návštěvu k Líbě Láskové se vydala Martina Sihelská, která je také velkou obdivovatelkou věcí z časů minulých, a ze Zichova se jí vůbec nechtělo odjet zpátky domů.

Hirudoterapie je metoda používaná od starověku. Jedná se o přikládání pijavic lékařských na tělo za účelem léčby některých onemocnění. Účinkuje u lidí i zvířat. Na hirudoterapii po vzoru svých německých kolegů vsadil plzeňský veterinář František Zahrádka a už po léta s ní slaví úspěchy. U kterých diagnóz se mu pijavice nejvíc osvědčily?

Tzv. zimní škola zahrádkářů má v únoru na programu dvě přednášky. Obě se uskuteční v mezigeneračním a dobrovolnickém centru TOTEM v Kaznějovské ulici v Plzni-Bolevci, vždy v sobotu od 8:30 do 11 hodin 30 minut. První z nich se koná 12. 2., o pěstování plodové zeleniny od A do Z pohovoří Ing. Peter Gajdoštin. Na další jste zváni 26. 2., kdy vám pěstování stolních odrůd révy vinné přiblíží Ing. Radek Sotolář, Ph.D.

Třezalka je bylinkou pro duši, mírní psychické napětí a usnadňuje usínání. „Užívat by se neměla, když lidé berou antidepresiva. Také u jiných léků doporučuji pozorně číst příbalové letáky, zda u nich není interakce s třezalkou,“ zdůrazňuje fytoterapeutka Monika Šedivcová. Vedle duševních problémů, u kterých zdravotních potíží můžeme třezalku nasadit v rámci podpůrné léčby?

Kmeny stromů bílíme vápnem, abychom zabránili vzniku mrazových trhlin. K čemu ještě vápno na zahradě potřebujeme a které je nejlepší? Otázka pro Josefa Vačkáře, odborného instruktora Českého zahrádkářského svazu.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio