Ve Stodu na jižním Plzeňsku ode dneška začíná částečná uzavírka silnice první třídy, řidiče čeká objízdná trasa

11. květen 2018

Důvodem je připravovaná rekonstrukce průtahu a stavba okružní křižovatky za 35 milionů korun. Řidiči se proto musí připravit na případné zdržení a taky musí počítat ve směru z Domažlic do Plzně s objížďkou.

„V rámci průtahu Stodem bude fungovat objízdná trasa ze Stodu přes Mantov, Pančavu a Chotěšov ve směru od Domažlic do Plzně. V opačném směru od Plzně bude provoz probíhat staveništěm vždy po příslušné straně vozovky. Pro ochranu chodců jsou na části trasy položená betonová svodidla. Objízdná trasa je udělaná jako jednosměrná pro osobní i kamionovou dopravu, což veřejnosti samozřejmě nějaké komplikace způsobí,“ popsal šéf krajské pobočky Ředitelství silnic a dálnic, Zdeněk Kuťák.

Podle odhadů bude po objízdné trase přes Pančavu a Mantov jezdit zhruba 6000 vozidel denně. To se samozřejmě nelíbí místním. Komunikace je navíc velmi úzká a podle potvrzení Správy a údržby silnic není ani na takovou zátěž konstrukčně stavěná.

Pomoci by mohly dopravní značky i elektronický informační systém

Zmírnit průjezd kamionů přes Matnov by mohlo doporučení ŘSD řidičům dálkové dopravy. „Na draženovské křižovatce bude umístěna dopravní značka, která vyznačuje průjezd Stodem jako jednosměrný, vyznačuje i objízdnou trasa, a nabízí velkou objížďku přes Domažlice, Klatovy směrem do Plzně po silnicích I/22 a I/27 s tím, že pro tranzitní provoz spatřuji tuto objížďku jako velice vhodnou,“ uvedl Zdeněk Kuťák.

Čtěte takéPřes Mantov na jižním Plzeňsku budou denně jezdit tisíce aut. Důvodem je rekonstrukce průtahu Stodem

ŘSD chce navíc na draženovskou křižovatku umístit co nejdřív taky elektronický informační systém, který by monitoroval dobu čekání na objízdné trase u Matnova.  „Právě na této křižovatce, která v podstatě posledním místem, kde můžeme dálkový provoz odklonit, by na elektronické tabuli svítilo zdržení na objízdné trase,“ doplnil šéf krajské pobočky ŘSD, Zdeněk Kuťák.

Práce na samotném průtahu Stodu začnou v pondělí a skončí letos v listopadu.

autoři: mkl , jik
Spustit audio