Ve Stříbře pokračuje rekonstrukce kostela z 16. století

10. září 2018 15:10

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Stříbře byl donedávna ostudou města, ale už brzy bude opravený. Vloni dostal novou střechu a letos rekonstrukce pokračuje.

Mezi méně známé památky ve Stříbře na Tachovsku patří kostel Nanebevzetí Panny Marie. Malá stavba, dříve obklopená hřbitovem, je ukrytá mezi stromy nedaleko centra města. Současný kostel je z 16. století a na jeho stavbu tehdy použili pískovec ze zbořené románské svatyně, kterou nový chrám nahradil. I když kostel donedávna chátral, postupně se z něj znovu stává chlouba města.

Po nové střeše nový interiér

Vloni prošel rekonstrukcí krov a střešní krytina. „V letošním roce by se měla položit dlážděná podlaha z kamenných desek, jsou to všechno již druhotně použité desky, část byla položena na chodnících ve městě. Trochu nám to komplikuje práci, desky jsou různých rozměrů a musíme je přiřezávat,“ popsal Ladislav Stach, jehož firma kostel opravuje. V současné chvíli je nahrubo položená podlaha asi ve dvou třetinách kostela.

„Při výkopových pracích na severozápadní straně jsme odhalili pozůstatky kamenného románského kostela, který zde kdysi  stával. Na jeho místě vznikl současný kostel z 16. století,“ vysvětlil pan Stach. Kostel byl až do dnešních dnů zcela prázdný, a i když občas hostí nějakou kulturní akci, jde v podstatě o holou stavbu. I to by se do budoucna mělo změnit. „Dojde k dozdění oltáře a specializovaná firma dodá výplně do oken, zčásti budou čiré a zčásti je ozdobí vitráže,“ prozradil Ladislav Stach.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio