Ve vazbě skončilo šest podezřelých ze zapálení autobazaru a zámku

22. březen 2019 09:00

Šestice mužů, kteří údajně založili požáry autobazaru v Humpolci na Pelhřimovsku a zámku v Horním Maršově na Trutnovsku, je ve vazbě.

Ve čtvrtek je tam poslal pelhřimovský okresní soud. Případ vyšetřují kriminalisté z Vysočiny. Podezřelé ze žhářského útoku zadrželi na začátku týdne v Praze. Požáry z let 2017 a 2018 způsobily škodu takřka šest milionů korun. V případě prokázání viny mužům hrozí osm až 15 let vězení, uvedla v dnešní tiskové zprávě mluvčí policie Dana Čírtková.

„Zadržení muži ve věku 42 až 55 let byli obviněni ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení,“ řekla Čírtková. Vysoký trest vězení jim hrozí proto, že jednali jako organizovaná skupina.

Rozkoš, Maršov

Policie už dřív uvedla, že případ požáru autobazaru v obci Rozkoš u Humpolce z listopadu 2017 a zámku Horní Maršova v Krkonoších ze srpna loňského roku spolu pravděpodobně souvisí. Mluvčí policejního ředitelství v Hradci Králové Jan Čížkovský uvedl, že policie má popis pravděpodobných pachatelů a vozu, se kterým byli u obou požárů.

Organizovaná skupina

Nyní se podle Čírtkové jednoznačně potvrdila stanovená prověřovací verze, že oba požáry úmyslně založila organizovaná skupina pachatelů.

V poničeném zámku vyšetřovatelé našli několik ohnisek požáru a expertízy potvrdily stopy po vysoce hořlavých látkách na místě činu. Technickou závadu, nedbalost i pojistný podvod policie vyloučila.

Škoda byla odhadnuta asi na pět milionů korun. Požár autobazaru zničil nejméně osm aut. Od začátku policie pracovala s možností úmyslného zapálení. Škoda byla vyčíslena téměř na milion korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio