Ve Velharticích mají bramboromat. Výjimečné zařízení už se stalo místní atrakcí

5. srpen 2020 15:00

Do automatu si běžně chodíme třeba pro kávu nebo mléko. Ve Velharticích na Klatovsku mají nově automat na brambory. V obci sídlí firma Vesa, která se už šedesát let věnuje právě na pěstování a šlechtění brambor a bramboromat umístila k cestě na hrad. Stal se nečekaně i jednou z místních atrakcí.

Není to žádná bedna, z které by padaly brambory. Jsou to vrata od stodoly, v kterých je otvor na rouru. Z té se sypou brambory. Je zde i dřevěná bedýnka s taškami, mincovník a návod k obsluze.

Bramboromat ve Velharticích

Z druhé strany automatu už je zařízení složitější. Nejdůležitější je pásová váha, na které se váží brambory, třeba když se dávají do pytlů.

„Váha si už předem naváží určitou váhu. My si nastavíme, že chceme něco přes dvě kila, a jakmile do mincovníku přijdou peníze, dá váze signál, otevře se klapka a tu dávku brambor vysype,“ popisuje obchodní zástupce firmy Jan Lhotský.

„Původně bylo zařízení zamýšleno jako propagace, ale ten odbyt je pěkný. Denně se prodá tak sto kilogramů brambor,“ dodává.

Chceme lidi naučit kupovat české brambory

Od bramboromatu si firma slibuje, že naučí lidi chodit k českým zemědělcům pro české plodiny. „Když je ochutnají, zjistí, že chuť je dobrá a cena příznivá. Mohla by to být inspirace pro naše vlastní zákazníky, kterým dodáváme hlavně sadbové brambory, a oni potom prodávají ze dvora,“ řekl technik šlechtění Vladislav Klička

Bramboromat bude ve Velharticích fungovat do podzimu a odrůdy brambor se v něm budou měnit tak, jak bude postupovat sklizeň.

autoři: Jitka Englová , iko
Spustit audio

Související