Ve Zbirohu bylo poprvé v historii otevřeno umělé kluziště

26. prosinec 2022 20:15, aktualizováno

Ve Zbirohu na Rokycansku se otevřelo kluziště pro veřejné bruslení. A ne jen tak ledajaké – jedná se totiž o kluziště z plastu.

Brusle a zima k sobě neodmyslitelně patří a už dávno není pro milovníky tohoto zimního sportu jedinou možností jít na rybník nebo zamrzlou řeku. Řada měst a obcí každoročně provozuje veřejné kluziště, což ovšem není vzhledem k absenci pořádných mrazů v posledních letech úplně levná záležitost.

Ve Zbirohu se rozhodli proti nepřízni počasí i vysokým cenám energií bojovat instalací umělého kluziště s ledovou plochou z plastu – tu vyzkoušeli vůbec poprvé v historii. „Vzhledem k aktuální situaci jsme ani neuvažovali o jiné než umělé variantě. Takhle ušetříme za nutné chlazení. Kluziště máme navíc přímo na náměstí, takže se v podstatě nijak nezvýší ani náklady na osvětlení, přitom můžeme mít otevřeno do večera,“ vysvětluje starosta Zbirohu Josef Štícha.

Umělé kluziště bruslařům slouží více než dobře, byť zkušený bruslař zvyklý na klasický led rozdíl asi pocítí. Umělou plochu 10x20 metrů si město pronajalo za cenu 715 000 Kč bez DPH. K dispozici bude kluziště až do konce ledna 2023.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio