Ve Zbůchu soutěžili senioři a handicapovaní v osmiboji

28. červen 2019 13:30

Střelba ze vzduchové pušky, rybolov nebo třeba hod na plechovky. I tyhle disciplíny čekaly včera na seniory a handicapovaní během šestého ročníku sportovního osmiboje ve Zbůchu.

Už pošesté mezi sebou soutěžili senioři a handicapovaní ve sportovním osmiboji. Do centra pobytových a terénních služeb ve Zbůchu u Plzně dorazilo celkem sedm pětičlenných týmů. A i když to na první pohled mohlo vypadat jen jako zábava, soutěžilo se s maximálním úsilím a naplno. „Když jsme byli děti, tak jsme to zkoušeli, to padaly desítky, ale starým lidem se třesou ruce,“ podotkla jedna ze závodnic při střelbě.

Rybičky i minigolf

„Osmiboj pro seniory a zdravotně postižené je projekt, který vznikl na Odboru sociálních služeb města Plzně. Byl pozván tým z Centra sociálních služeb ve Zbůchu a domluvili jsme se, že ten osmiboj bude rotovat, to znamená, že jeden rok bude v Plzni a druhý ve Zbůchu. Ale ve Zbůchu je krásný areál, takže nakonec je osmiboj popáté tady,“ popsal organizátor Roman Suda.

Soutěžící včera vyzkoušeli řadu disciplín, modifikovaných tak, aby je i s handicapem nebo v pokročilém věku zvládli. A hlavně aby si soutěž užili. „Máme tady střelbu ze vzduchové pušky, závěsný kuželník, šipky, hod na cíl, tedy na plechovky, pak je tady modifikace sportu boccia, trénink paměti nebo rybičky. V areálu je také minigolfové hřiště,“ prozradil Roman Suda.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio