Vedení Národního parku Šumava dočasně zastavilo množení vlčí smečky v Srní. Výběh už je plný

3. červenec 2019 08:40

Čtrnáct vlků už žije ve výběhu v návštěvnickém centru v Srní na Šumavě. To je jen o jednoho méně, než dovoluje kapacita. Vedení národního parku proto dočasně zastavilo množení zvířat.

Výběh obývá celkem sedm samců a sedm samic. Samce Grega a samici Pandoru přivezli pracovníci šumavského národního parku ze dvou zoologických zahrad, ostatní zvířata jsou jejich potomci narození přímo v Srní. Protože teď už je výběh na hranici svých možností, dostala samice z vůdčího páru antikoncepci. Na podzim se pak podle mluvčího parku Jana Dvořáka počítá navíc s podáním antikoncepce všem zvířatům jednoho pohlaví. Jestli to budou samci, nebo samice, rozhodne veterinář.

Jak vysvětlil Jan Dvořák, ideální by bylo předat 12 vlčat jiným chovatelům kdekoli v Evropě. Je to ale obtížné, protože počet chovů je omezený a málokterý chovatel vezme cizí zvíře do už fungující smečky. Největší šancí by bylo, kdyby někde vznikal úplně nový chov. Zatím ale o žádné takové aktivitě neví. Za celou dobu opustilo šumavskou smečku jen jedno mládě, které našlo nový domov u soukromého chovatele v Polsku.

Národní park Šumava založil chov v roce 2015, kdy získal samce ze zoo v Plzni a samici ze zahrady v bavorském Lohbergu. Osmiletá vlčice byla od té doby březí už třikrát. Smečka se tak postupně rozrůstala a mezi jejími členy vznikla hierarchie. Život těchto vlků můžou návštěvníci sledovat z dřevěné lávky, která vede nad výběhem. Centrum v Srní je otevřené každý den od půl deváté ráno do pěti hodin odpoledne.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio