Desítky let před tím, než by civilizační choroba vznikla, jí můžete předejít

1. březen 2020

Umožňuje to současná medicína, konkrétně prediktivní genomika. Obor, který propojuje genetiku a prevenci.

„Klienty určitě nechceme vystrašit. Díky posledním poznatkům medicíny mají možnost mít své zdraví a život ve vlastních rukou,“ říká MUDr. Petr Hora z Kliniky Medical Beauty v Plzni.

Na základě zjištěných genetických předpokladů ke konkrétním chorobám, složení střevní mikrobioty a vyšetření potravinových alergií a intolerancí je možné doporučit individuální preventivní opatření sestavená každému přímo na míru. Tato vyšetření doplňují, ale nenahrazují preventivní prohlídky u praktického lékaře a specialistů, např. gynekologa nebo gastroenterologa.

Prediktivní genomika odhaluje, co vás může potkat, a dává šanci se tomu vyhnout

Analýzu genomu je ideální provést ve věku kolem 35 let, kdy se cítíte spokojení, zdraví a nemáte ještě žádné zdravotní potíže. „Analyzujeme tzv. predispozice k nemocem, zdravotní rizika. A to na základě zjištění jednonukleotidových polymorfismů způsobených záměnou nukleotidů ve struktuře DNA. Naším cílem je včas působit tak, aby dané onemocnění pokud možno nevzniklo,“ objasňuje lékař.

Lidský mikrobiom vědci označují jako druhý lidský genom

„Počet mikrobů v našem těle je 4x větší než počet našich vlastních buněk. Takže i jejich genetická informace je výrazně větší než naše vlastní,“ konstatuje MUDr. Hora. Nejnovější vědecké studie dávají nepříznivé složení mikrobioty do přímé souvislosti nejen s obezitou a alergiemi, ale i s psychickými poruchami. V tomto směru je zajímavá zejména střevní mikrobiota, její složení totiž můžeme ovlivnit stravou s obsahem probiotik a prebiotik.

Není vám po jídle dobře? Třeba za tím je potravinová intolerance nebo alergie

Vynechání některých potravin z jídelníčku vám může výrazně ulevit od zdravotních potíží. Odhalit potravinovou intoleranci nebo alergii je v současnosti snadné.

„Pokud jde o vrozenou intoleranci, čili neschopnost trávit, určujeme ji na základě genomického vyšetření, přímo z genomu. V případě potravinových alergií získaných během života měříme výši protilátek aktuálně ve vztahu k 270 potravinám,“ popisuje MUDr. Petr Hora, „alergie se zbavíme v okamžiku, kdy spravíme střevo. Intoleranci je možné řešit pouze vynecháním dané potraviny.“

Pojišťovna vám na to nedá

Zdravotní pojišťovny žádnou z výše zmíněných analýz nehradí, zaplatit za ně můžete až desítky tisíc korun. Investice vám může přinést zkvalitnění současného života ve smyslu zbavení se některých chronických obtíží (ekzémy, alergie, nadýmání, migrény apod.) a udržení zdraví do vyššího věku. Podmínkou ovšem je i vaše vlastní aktivní zapojení a dodržování lékařem stanovené prevence.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio