Vedro může ohrozit ryby, zatím jsou ale chovné rybníky v pořádku

5. srpen 2022 08:55, aktualizováno

Horké letní počasí působí problémy i rybářům. Teplá voda a nedostatek kyslíku má někdy za následek úhyn ryb. Proto hlavně chovné rybníky jejich hospodáři pravidelně kontrolují.

Jednou až dvakrát týdně se vydává rybářský hospodář Jiří Huleš na prohlídku Sytenského rybníka nedaleko Stříbra na Tachovsku. Aby předešel úhynu ryb, měří v letních měsících teplotu vody, sleduje rybí obsádku a kontroluje, jak ryby konzumují krmivo. „Jednou nebo dvakrát týdně projdu hráz a přítok, sleduji, jak vypadá voda, jestli někde není nějaká uhynulá ryba, nebo jestli se ryby neshromažďují u přítoku. To by znamenalo, že mají málo kyslíku,“ vysvětlil Huleš. Podle něj je zatím situace v pořádku.

Ryby potřebují čas na trávení

Teplota vody na Sytenském rybníce se zatím pohybuje v normě, tedy mezi 23 a 26 stupni Celsia. Pokud by hospodáři zjistili, že ryby nespotřebovaly krmivo, museli by s krmením ubrat. „S velkými vedry souvisí i méně rozpuštěného kyslíku ve vodě, musí se pak omezit krmné dávky nebo přestat krmit úplně, tím umožníme rybám snadnější dýchání,“ vysvětlil rybářský technik a hospodář Západočeského územního svazu Českého rybářského svazu Petr Dimitrov.

Rybáři ve vedrech mohou okysličit vodu pomocí různých provzdušňovacích přístrojů, které dostanou do vody více kyslíku. „V letošním roce jsme zatím nezaznamenali žádný úhyn spojený s deficitem kyslíku, ryby přirůstají standardně, je to průměrný rybářský rok,“ řekl Dimitrov. „Srpen by měl dát největší přírůstek za celý rok,“ doplnil Jiří Huleš za stříbrské rybáře, i ti jsou zatím se sezonou spokojení. Ideální počasí pro růst ryb je podle nich kolem 25 stupňů s občasným deštěm.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio