Věhlas Komárova aneb Slévárenství na Podbrdsku

18. červenec 2021

Městys Komárov najdeme přibližně 6 km od Hořovic a asi 4 km od Malé Vísky, kde začíná rozsáhlé území CHKO Brdy. V minulosti bylo tohle místo věhlasné, a to díky zdejším železárnám, dnes podniku s názvem Buzuluk.

Busta císařovny Alžběty zvané Sisi má až neuvěřitelně propracované detaily

Komárovské muzeum má ve svých sbírkách přibližně 800 exponátů. „Tyto předměty městys Komárov bezplatně daroval Národnímu technickému muzeu pod podmínkou, že zůstanou zde v Komárově,“ uvedl vedoucí muzea Josef Erdinger. Všechny tyto exponáty byly odlity v komárovských železárnách.

Železárny v Komárově, dnes podnik Buzuluk, byly svého času opravdový pojem. „V 19. století to byly jedny z nejlepších železáren, co se výroby týče, v Evropě. Vyráběly jak uměleckou, tak spotřební litinu, a dále osvětlovací techniku. V Praze si toho můžeme všimnout na každém kroku, jak na Hradčanském náměstí, tak v ulicích Prahy. Jsou to ty velké kandelábry. Ještě v roce 2005 jsme vyráběli osvětlení pro Královskou cestu,“ řekl vedoucí muzea. „Poslední, co Buzuluk vyráběl, je nádraží v Mariánských Lázních,“ dodal.

„V současné době se neustále mluví o tom, že dnes již nejsou takoví slévači, kteří by toto dokázali. Není to pravda. V místní komárovské slévárně takoví ještě pořád existují,“ řekl vedoucí muzea.

Krom nádherných litinových šperků najdeme v muzeu na náměstí Otty z Losu, kde sídlí současně pošta, například také nejrůznější formy na pečení, monumentální litinové plastiky, či funerální litinu.

Vzdálenost od Plzně: cca 45 km

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio