Velhartický hrad je obehnán lešením. Opravuje se východní zeď Huertova křídla

16. červenec 2022 10:00, aktualizováno

U velhartického hradu vyrostlo lešení. A to v takovém rozsahu, v jakém tam bylo možná naposledy před dvěma sty lety. Správa hradu tam zahájila rekonstrukci východní zdi Huertova křídla.

V rámci opravy východní zdi Huertova křídla probíhá i stavebně-historický průzkum. Odhaleny jsou zbytky středověkých trámů, pozůstatky po lešení a historické konstrukci. „To, co nám vyjde z dendrochronologie, pro nás může být dalším vodítkem datování vývoje této zdi,“ vysvětlil kastelán Matěj Mejstřík.

Právě se provádí konzervace zdiva, spárování a hotová je již korunní římsa. „Jde o to, že až se na stěnu podíváte po opravě, neměla byste vidět, že je opravená. Stále zachováváme charakter té staré kamenné zdi,“ poznamenal Matěj Mejstřík.

Stěna se opravuje od střechy až k základům

Na této části paláce bylo lešení naposledy podle odhadů ve 30. letech, nešlo však o komplexní opravu. Za posledních 200 let stěna celkovou renovací neprošla. Součástí aktuálního projektu je oprava celé stěny od střechy až k základům. Doplňuje se vypadaná zdící malta a konzervují se omítky, které se zachovaly. Zároveň se repasují stávající okna. V ideálním případě by stěna měla po opravách dalších 60 let vydržet bez nutných zásahů.

Oprava vnějšího pláště vyjde na zhruba 8 milionů korun. Východní stěna by měla být hotova do září. Příští rok přijde na řadu část nad hradním pivovarem. Návštěvnického provozu se ale probíhající oprava nijak nedotkne.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio