Velikonoční kaktus nevypadá jako kaktus a vyžaduje péči spíš jako sukulent

26. březen 2022

Podobný velikonočnímu kaktusu je vánoční kaktus, rozdíly mezi nimi popisuje designérka pokojových rostlin Simona Bratršovská.

Vánoční kaktus má špičatější listy a podlouhlejší květy. Listy velikonočního kaktusu jsou více okrouhlé a květy doširoka zvonkovité. Každý také kvete v jinou dobu. Jedná se o kaktusy, přestože vzhledem i potřebnými pěstebními podmínkami připomínají sukulenty. Co udělat pro to, aby velikonoční kaktus vykvetl?

Čekanka štěrbák je zdravá, ale u nás méně obvyklá zelenina, na zahrádkách se zatím objevuje sporadicky. Její konzumaci doporučuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Jak se o čekanku starat, co s ní po sklizni a čím je prospěšná lidskému organismu?

Paní Věra ze Stříbra tvoří kraslice zdobené slámou. Jde o práci titěrnou, která vyžaduje hodně trpělivosti, a stříbrská malérečka jí před Velikonocemi věnuje několik týdnů. Na návštěvu k paní Věře zajela Martina Sihelská. A chtělo se jí mezi všemi těmi pidikousky slámy kýchnout…

Malovaná šnečí ulita může být samostatnou barevnou dekorací, ale dobře doplní i bohatší jarní dekorativní misku nebo košíček. Do výroby se můžete pustit se svými dětmi podle návodu lektorky výtvarných technik Lenky Kohoutové.

Zveme na několik akcí pořádaných 2. 4., jsou to: Velikonoční řemeslný jarmark v ZUŠ Domažlice, workshop Zdobení perníčků v Turistickém infocentru v Chebu, jarní oživlá prohlídka Kdo si hraje, nezlobí v muzeu v Mariánské Týnici a setkání s perníkářkou a tvůrkyněmi kraslic v Domě historie Přešticka v Přešticích.

3. 4. se koná Smrtná neděle s vynášením Morany a výtvarnými dílnami v muzeu v Tachově a 9. 4. Velikonoce v muzeu v Rokycanech.

Jelenka obecná je afrodiziakem pro jeleny a divočáky. Patří do čeledi břichatkovitých a roste několik centimetrů pod zemí. Jak jelenka obecná vypadá a jak se rozmnožuje? Předseda Mykologického klubu Plzeň Zdeněk Hájek zná i tuto zajímavou houbu, tzv. podzemku.

Pupeny stromů a keřů a první zjara rašící bylinky mají velkou léčebnou sílu. Jak si z nich vyrobit tinkturu? Na dotaz odpovídá Štěpánka Janoutová a připojuje i něco málo z historie gemmoterapie.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio