Velikonoční medové perníčky

Perníčky
Perníčky

recept z konce 18. století od kořenáře Jaroslava Dobiáše.

Suroviny:

600 g hladké mouky
500 g krupicového cukru
100g medu
5 vajec
3 lžičky směsi koření Perník
1 lžička (půl sáčku) kypřícího prášku do pečiva
0,5 lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
200g hladké mouky na pomoučnění válu
1 žloutek a 2 lžičky mléka na potření

Postup:

Mouku, cukr, perníkové koření, skořici, jedlou sodu a kypřicí prášek dokonale promícháme v hnětací misce. Přidáme med a vajíčka a hnětačem (lze i měchačkou) vymícháme do hladkého těsta. Těsto je díky medu silně lepivé a kašovité. Necháme je do druhého dne v misce v chladu v ledničce odpočinout.

Další den si připravíme vál, na který naneseme poměrně silnou vrstvu mouky, moukou pomoučíme i váleček a své ruce. Těsto rozdělíme na vál (objem je asi na 3x) a už při tom obalíme v mouce.

Za častého moučení vyválíme placku o tloušťce 4-5mm, z placky vykrajujeme perníčky pomoučenými formičkami.

Perníčky podebereme nožem a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky na plechu potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem.

Pečeme při 250 °C, přibližně 5 min. Znakem upečení je, že povrch zezlátne.

Perníčky jsou od začátku měkké, není třeba nechávat je odležet.