Velká synagoga v Plzni se po rekonstrukci otevře veřejnosti. Slavnost zahájí průvod

1. duben 2022 11:30, aktualizováno

Slavnostní znovuotevření Velké synagogy v Plzni je naplánováno na 10. dubna. Významná památka, která se řadí mezi pět největších synagog na světě, bude pravidelně vítat exkurze a hostit kulturní akce.

Od roku 2019 probíhala komplexní rekonstrukce vnitřních prostor synagogy a souběžně i oprava přilehlého Rabínského domu. Celkové náklady na opravu dosáhly 100 milionů korun, majoritní podíl byl hrazen prostřednictvím dotací Evropské unie (IROP), zbylou část hradila Židovská obec Plzeň. Projekčně stojí za revitalizací architektonický Atelier Soukup, Opl, Švehla.

Slavnostní znovuotevření zahájí průvod, který vnese do Velké synagogy svitek Tóry. V průvodu se budou rabíni a představitelé židovských komunit z celého Česka za zpěvu Davidových žalmů v nesení Tóry střídat. „Jedná se o největší plzeňskou Tóru, která však k našemu překvapení z Plzně nepochází. Teprve před několika týdny se s pomocí luminiscenčních metod podařilo identifikovat donační nápisy na nástavcích Tóry a rozkrýt jména dárce, jímž byl Abraham Eliezer Pfeiffer. Ten ji věnoval v roce 1896 při příležitosti narození svého syna Jaakoba Chaima. Pátráním v archivech a matrikách se nám podařilo zjistit, že Pfeiffer, a tedy i naše Tóra, pocházejí z bavorského města Straubing. Jak se Tóra dostala do Plzně, zůstává prozatím záhadou,“ vysvětlil předseda židovské obce v Plzni Jiří Löwy.

Svitek plzeňské Tóry má na výšku 80 cm a i s držadly 110 cm. „Když se při některých svátcích zvedne Tóra nad hlavu a člověk ji má otočit, tak je to fyzicky velmi náročné, sám jsem to zkusil a museli jsme nakonec Tóru nést ve dvou,“ dodal Löwy. Nová koruna, štít i ukazovátko, kterými je Tóra ozdobena, jsou dílem šperkaře Petra Vogela. „Byla to krásná práce, vyšel z jednoduchého nápadu, že se budu inspirovat synagogou a její architekturou. Ve všech předmětech tam je pak skryta spousta symbolů, čísel, tvarů, materiálů,“ popsal.

Nová expozice přiblíží vývoj židovských památek

Novou stálou expozici vytvořil fotograf Radovan Kodera. „Jedná se o soubor asi 1 800 fotografií na obrazovkách. Fotografie mapují historii a proměnu židovských památek v Plzeňském kraji a vycházejí z mé třicetileté dokumentace těchto památek. Do souboru jsou zařazeny i archivní fotografie přestavěných, nebo dnes již neexistujících synagog a dalších objektů,“ řekl fotograf.

Veřejnosti jsou také určené komentované prohlídky, které nabídnou dva okruhy. „První okruh zahrne interiér Velké synagogy včetně nahlédnutí do rabínského domu a expozice Mikve, tam máme kapacitu pouze 15 osob a prohlídka bude probíhat každé pondělí v 15:30. Druhý okruh zavede zájemce do interiéru synagogy včetně jedné z věží, tato prohlídka bude probíhat třikrát týdně vždy ve středu, pátek a v neděli,“ upřesnila Jaroslava Panušková ze společnosti Visit Plzeň.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související