Velké úniky vody se podařilo odhalit pomocí dálkové kontroly. Provádí ji Plzeň na několika mateřských školách

3. březen 2020 07:20

Město Plzeň od začátku roku sleduje na dálku spotřebu energií v několika mateřských školách. Podařilo se tak odhalit v jedné z nich velké úniky vody. Pomocí čidel se hlídají i ztráty tepla nebo kvalita vzduchu.

Projekt dálkové kontroly spustil plzeňský centrální městský obvod prvního ledna v pěti budovách mateřských škol. Senzory a čidla sledují vnitřní prostředí, veškerá data jsou pomocí bezdrátové technologie přenášena do centrální aplikace. Tam je možné sledovat skutečnou denní a měsíční spotřebu a porovnávat ji s obvyklým stavem. Ze získaných informací se v podstatě hned přišlo na velké úniky vody v 70. MŠ ve Waltrově ulici.

Škola o úniku vody vůbec nevěděla. Hlavním důvodem byl porouchaný směšovací ventil a prasklá vodovodní přípojka. V jedné třídě navíc praskla hadička na záchodě. Dálkový dohled v dispečinku Plzeňské teplárenské vše zachytil a mohlo se ihned začít s opravou. Než se vše opravilo, uniklo v MŠ téměř 6 kubíků vody.

Dálkový monitoring zjistí úniky vody, plynu nebo tepla

Jednotlivá čidla včetně dalších součástí jsou nainstalována na vodoměrech, plynoměrech nebo kalorimetrech. Zjistit lze i zdánlivou maličkost jako je zapomenuté otevřené okno. Všechna čidla sledující vnitřní prostředí jsou také vybavena sledováním koncentrace CO2. To může odhalit nedostatky v případě větrání nebo poruchy vzduchotechniky. Už teď je jasné že dálkové sledování energií má smysl, proto se v budoucnu objeví i na dalších mateřských školách i dalších budovách ve správě centrálního městského obvodu.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio