Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni bylo otevřeno na jeden den

Nové velkokapacitní očkovací centrum v plzeňských Skvrňanech v areálu elektrotechnického učiliště zahájilo zkušební provoz. Centrum by mělo být schopno naočkovat vakcínou proti onemocnění covid-19 až 1200 osob denně.

Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni - Skvrňanech

V pátek se v opraveném ale v současné době nevyužívaném sále elektrotechnického učiliště otevřelo pro první klienty velkokapacitní očkovací místo. Očkování bude probíhat v osmi boxech. „Po administraci se přistupuje k lékařům, kteří s klienty zkontrolují anamnézu a potvrdí, zda mohou být očkováni. Následně klienta sestřička naočkuje,“ vysvětlila vrchní sestra Ivana Školíková z Rokycanské nemocnice, která zajišťuje provoz místa. Naočkovaní lidé dostanou potvrzení, že byli vakcinovaní a informace o termínu druhé dávky.

Během jednodenního zkušebního provozu zamířili do velkokapacitního očkovacího centra klienti registrovaní přes centrální registrační systém. Zdravotnický personál naočkoval během pátku 500 lidí. „Byli to senioři, zbytek zdravotnických pracovníků a pedagogové ze škol, které jsou nadále v provozu," vyjmenoval krajský koordinátor očkování Robin Šín.

Každý den v týdnu je centrum schopno naočkovat 1200 osob, pokud by mělo dostatek vakcín. Bohužel v tuto chvíli je vakcín od státu tak málo, že centrum fungovalo pouze jeden den a znovu se zavřelo. 

Proč bylo očkovací centrum zprovozněno?

„Chtěli jsme ukázat, že jsme připraveni. Ve chvíli, kdy by bylo vakcín dostatek, chtěli bychom co nejvíce očkovat,“ vysvětlila plzeňská hejtmanka Ilona Mauritzová z ODS. Předpokládá se, že naplno začne velkokapacitní očkovací místo fungovat za několik týdnů. V centru se bude očkovat sedm dní v týdnu, od 7:30 do 18:00. Každý očkovací box může dát za hodinu vakcínu až 20 lidem.

Dosud zdravotníci v kraji aplikovali 51.165 dávek, dostalo je 37.620 lidí, což je asi 6,4 procenta obyvatel kraje.

V centru bude při plném vytížení pracovat až 15 administrativních pracovníků, 8 sester a 3 lékaři. Do směnného provozu bylo zapotřebí zajistit přes 50 lidí, které opatřil jak Plzeňský kraj, tak nemocnice v Rokycanech. „Kdybych chtěl být velký optimista, tak řeknu, že bychom mohli začít širokou veřejnost očkovat v létě,“ uzavřel krajský koordinátor očkování Robin Šín.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio