Velkokapacitní očkovací místo v Plzni-Skvrňanech není potřeba. Ukončilo provoz

Po půl roce ukončilo svůj provoz velkokapacitní očkovací místo v Plzni-Skvrňanech. Pro vakcínu proti covidu-19 si chodili zájemci do opraveného sálu tamního elektrotechnického učiliště. Od dubna tam zdravotníci podali přes 92 tisíc dávek, zhruba sedminu všech vakcín v Plzeňském kraji.

Provoz velkokapacitního očkovacího místa zajišťovala krajská Rokycanská nemocnice. Podle jejího ředitele Jaroslava Šímy poslední dny ukázaly, že Plzeňsko už takové zařízení nepotřebuje. „V posledních dnech vytíženost korespondovala se situací v celé České republice. To znamená, že zájem rapidně klesal. Až nás to téměř mrzelo z toho pohledu, že máme vybudované kapacity, zajištěný personál i přísun potřebných vakcín. Ale zájem veřejnosti skutečně nebyl,“ uvedl Jaroslav Šíma.

Velkokapacitní očkovací centrum v Plzni

Na chodu velkokapacitního místa se od dubna do září podíleli zdravotní sestry, studenti, dobrovolníci a také desítky lékařů. Šlo celkem o zhruba 300 lidí. „My jsme pracovali sedm dní v týdnu, takže lidé, kteří pracovali, kteří nemohli přes týden, mohli přijít o víkendu. Jsme rádi, že jsme pomohli očkovat,“ řekla vrchní sestra centra Ivana Škoríková.

Místo očkovací centra znovu učebnou

Sál, kde se dosud očkovalo, si od zdravotníků převzal zpět ředitel elektrotechnického učiliště Jaroslav Černý. „Já to vnímám jako dobrou věc, protože určité období bychom sál stejně určitě nevyužívali, neboť jsme měli zavřenou školu. Vnímám to i tak, že to posloužilo dobru. Doufám, že ukončení činnosti centra je dobrá zpráva pro nás, že budeme moci normálně učit,“ okomentoval Jaroslav Černý.

Podle hejtmanky Ilony Mauritzové z ODS se díky velkokapacitnímu centru v Plzni-Skvrňanech podařilo přiblížit vakcínu lidem a urychlit očkování v regionu. „V současné době máme ukončené očkování druhou dávkou vakcíny u téměř 325 tisíc lidí,“ dodala k proočkovanosti obyvatel v kraji hejtmanka.

„My jsme chtěli, aby to bylo sedmdesát procent. Je to ale zatím necelých 63 procent naočkovaných obyvatel. Zároveň mám ale velkou radost z toho, že proočkovanost občanů nad 60 let je v jednotlivých skupinách od 73 do 86 procent. To jsou ti nejzranitelnější a ty má Plzeňský kraj naočkované,“ doplnila Ilona Mauritzová.

Očkování třetí dávkou pokračuje

Už dříve ukončil kraj očkování v kulturním domě v Klatovech, dnes skončilo centrum v Plzni-Skvrňanech a během podzimu skončí očkování i v kulturním domě ve Stodu. Očkování v regionu a přeočkování třetí dávkou ale pokračuje. „Očkovat bude fakultní nemocnice a Privamed v Plzni, v nemocnici v Sušici, ve všech našich nemocnicích v Plzeňském kraji, bude očkovat EUC klinika a mobilními týmy. A jsme opět připraveni podat třetí dávky i v pobytových zařízeních pro sociální služby,“ dodala hejtmanka Ilona Mauritzová.

Na přeočkování třetími dávkami se mají podle hejtmanky také podílet praktičtí lékaři, kteří by měli mít k dispozici i vakcíny od firem Pfizer a Moderna.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio