Velkolepou budovu Severočeského muzea postavili v Liberci na konci 19. století za pouhých 19 měsíců

3. červen 2021

Mezi architektonicky nejzajímavější místa Liberce patří Zlatý kříž. Tak se říká křižovatce Masarykovy ulice vedoucí ve stylu promenády do Lidových sadů a ulice Vítězné. Právě na této křižovatce byly postaveny tři honosné budovy. Lázně císaře Františka Josefa I., sídlo Obchodní a živnostenské komory a Severočeské muzeum.

Poslední jmenovaná budova slouží dnes jako jediná svému původnímu účelu. Severočeské muzeum v Liberci bylo založeno už v roce 1873 jako nejstarší uměleckoprůmyslové muzeum v českých zemích. Sbírky především skla a textilu se tak rychle rozrůstaly, že v roce 1895 proběhla ve Vídni mezinárodní architektonická soutěž a v roce 1897 se začala stavět budova v romanticko-historizujícím stylu.

Sakrální i palácová architektura, renesance, baroko, gotika, to vše lze v monumentálním komplexu budov nalézt. Tento styl závěrečné fáze historismu se někdy nazývá eklektismus. Inspiraci tvůrci našli v Anglii i Spojených státech amerických. Muzeum má i svoji 41 metrů vysokou věž, která je replikou věže bývalé liberecké radnice zbořené roku 1893 po dostavbě nové, nynější radnice. Liberec v té době procházel bouřlivým průmyslovým rozvojem, který s sebou nesl boření řady budov. I proto je součástí muzea přístavba tzv. měšťanského domu, kopie domu z Náměstí Českých bratří.

Lev hlídající vchod do muzea

Zajímavá je přitom nejen budova muzea, ale i místo a čas, za který vyrostla. Vchod do muzea se nachází nad bývalou vodní nádrží, která sloužila pro závlahu první veřejné botanické zahrady u nás. Ta byla zrušena a přenesena na současné místo vedle zoologické zahrady.

Stavba muzejní budovy trvala pouhých 19 měsíců, od března 1897 do prosince 1898. Celá její fasáda je pokryta hořickým pískovcem, odborná práce je vidět i na množství říms a na desítkách detailů. S nadsázkou lze říct, že na fasádě se nachází doslova celý zvěřinec – hlavy lvů, delfíni a v parkové části je na střeše dokonce i sfinga. Nově přibyli u vchodu dva krásní lvi od Jaroslava Róny.

Sfinga na střeše směr do parku

Obdivovat rozsáhlou budovu libereckého muzea zvenku můžete po celý rok v kteroukoliv denní dobu. Pokud byste si chtěli prohlédnout i interiéry Severočeského muzea v Liberci, má otevřeno denně mimo pondělí od 10 do 19 hodin. V muzeu, jehož interiéry prošly rozsáhlou a nákladnou rekonstrukcí, najdete nově uměleckoprůmyslovou expozici Krása + užitek, expozici Doteky severu věnovanou přírodě Jizerských hor a Frýdlantska a také expozici Liberecké fragmenty o historii Liberce.

Spustit audio