Velký papoušek do kuchyně nepatří. Pokud se nadýchá výparů z teflonu, umírá

31. květen 2025

Toužíte po velkém, barevném a velkém papouškovi? Amazoňan, kakadu, ara a žako, to jsou čtyři rody velkých papoušků nejčastěji u nás chované.

„Velmi ale zvažte koupi velkého papouška. Je to závazek na celý život. Je potřeba si o nich hodně nastudovat. Jinak hrozí, že se budou sebepoškozovat a mít zdravotní problémy,“ říká chovatel a autor webu ararauna.cz Jan Potůček.

Cukr a sůl působí toxicky

Jan Potůček má neblahé zkušenosti s tím, že lidé nechávají papoušky ujídat z vlastního talíře. Ale pozor! Cukr a sůl jsou pro ně jedovaté, avokádo dokonce toxické.

„Dalším obrovským problémem je, že papoušci hynou na výpary z pánví, které mají teflonový povrch. Ve chvíli, kdy máte papouška v kuchyni a vaříte na této pánvi, papoušek během pár minut může v křečích uhynout,“ varuje Potůček a dodává: „Obecně kuchyň není ideální místnost, kde mít papouška.“

Kakadu žlutolící

Klec musí být vysoká

Platí obecná zásada, že klec pro papoušky musí být tak prostorná, aby tam pták mohl roztáhnout křídla. Jan Potůček například pro ary doporučuje klec metr a půl na metr a půl. Velmi důležitá je výška:

„Papoušci chtějí sedět na bidle, které je nad úrovní očí stojícího člověka. Jakmile jsou níže, cítí se špatně a jsou z toho stresovaní. Pro aru doporučuji výšku dva metry.“

Pokud si nejste jisti tím, že byste zvládli chov velkého papouška, pořiďte si andulku. I ta se naučí dobře mluvit, některé zvládnou podle Jana Potůčka až 1 800 slov! Nedávná studie dokázala, že andulky dávají dokonce slova do souvislostí a používají je v situacích, kdy jsou vhodná.

Společnost nám dělal andulák
Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu