Velký papoušek do kuchyně nepatří. Pokud se nadýchá výparů z teflonu, umírá
Toužíte po velkém, barevném a velkém papouškovi? Amazoňan, kakadu, ara a žako, to jsou čtyři rody velkých papoušků nejčastěji u nás chované.
„Velmi ale zvažte koupi velkého papouška. Je to závazek na celý život. Je potřeba si o nich hodně nastudovat. Jinak hrozí, že se budou sebepoškozovat a mít zdravotní problémy,“ říká chovatel a autor webu ararauna.cz Jan Potůček.
Cukr a sůl působí toxicky
Jan Potůček má neblahé zkušenosti s tím, že lidé nechávají papoušky ujídat z vlastního talíře. Ale pozor! Cukr a sůl jsou pro ně jedovaté, avokádo dokonce toxické.
„Dalším obrovským problémem je, že papoušci hynou na výpary z pánví, které mají teflonový povrch. Ve chvíli, kdy máte papouška v kuchyni a vaříte na této pánvi, papoušek během pár minut může v křečích uhynout,“ varuje Potůček a dodává: „Obecně kuchyň není ideální místnost, kde mít papouška.“
Klec musí být vysoká
Platí obecná zásada, že klec pro papoušky musí být tak prostorná, aby tam pták mohl roztáhnout křídla. Jan Potůček například pro ary doporučuje klec metr a půl na metr a půl. Velmi důležitá je výška:
„Papoušci chtějí sedět na bidle, které je nad úrovní očí stojícího člověka. Jakmile jsou níže, cítí se špatně a jsou z toho stresovaní. Pro aru doporučuji výšku dva metry.“
Pokud si nejste jisti tím, že byste zvládli chov velkého papouška, pořiďte si andulku. I ta se naučí dobře mluvit, některé zvládnou podle Jana Potůčka až 1 800 slov! Nedávná studie dokázala, že andulky dávají dokonce slova do souvislostí a používají je v situacích, kdy jsou vhodná.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka