Velký plzeňský Betlém má už skoro 800 figurek

13. prosinec 2019

Mázhaus plzeňské radnice připomíná blížící se Vánoce. Od soboty zde bude jako každý rok úřadovat vánoční pošťák. A do přízemí radnice se po roce vrátil taky unikátní Velký plzeňský betlém. Tvoří ho stovky postav, které vypodobňují současné i bývalé obyvatele západočeské metropole.

Betlém vzniká už od roku 2000. Tehdy dva studenti Ondřej Staněk a Ivana Směšná vytvořili první figury – Marii, Josefa a Ježíška. Organizátoři pak vyzvali lidi, aby začali přinášet své vlastní figury. Betlém je už dnesk obrovský, zabírá celý jeden roh mázhausu plzeňské radnice. Jsou zde figurky z moduritu, dřevěné, textilní, keramické i sádrové.

Součástí betlému je i kniha, která pečlivě eviduje všechny figurky. Každá má uvedené pořadové číslo i autora. Aktuálně je v betlémě 792 figur.

Vyrobte si svou vlastní figurku

Chce-li se někdo stát součástí Velkého plzeňského betléma, může vyrobit figurku, zhruba 20 centimetrů vysokou, může být z jakéhokoli materiálu, který je trvanlivý. Figurka musí dokázat sama stát. Tuto figurku pak její autor doručí do Muzea strašidel na náměstí Republiky do 6. ledna 2020.

Velký plzeňský betlém je v přízemí plzeňské radnice otevřen ve všední dny od 6 do 18 hodin, o víkendech od 8 do 18 hodin. Instalován zde bude do Tří králů a pak se zase všechny figurky vrátí na jedenáct měsíců do Muzea strašidel.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio