Velký plzeňský svátek folkloru se blíží

2. červen 2014

Stovky účinkujících z různých zemí světa, lidová muzika, zpěv, tanec, pestré kroje… to je Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň.

Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň je od roku 1997 místem setkávání milovníků folkloru a lidového umění. Každoročně se ho účastní přes 20 folklorních souborů (dětských i dospělých) z různých míst České republiky i zahraničí.

Letošní 18. ročník festivalu zahájí ve středu 11. června Folklorní večer v Konstantinových Lázních, ve čtvrtek 12. 6. se program přesune do Vrčeně u Nepomuku a od pátku do neděle (13. – 15. června) se pak už festivalový program bude odehrávat přímo v Plzni. A pokud ani po skončení plzeňského folklorního „maratonu“ nebudete mít dost, vyrazte v neděli 15. června odpoledne ještě do Dýšiny, kde se uskuteční závěrečné Mezinárodní folklorní odpoledne.

A na koho se letos na jednotlivých festivalových scénách můžete těšit? Z českých souborů se pochopitelně představí plzeňské soubory Jiskra, Jiskra 58, Jiskřička, Mladina, Mladinka a Skanzen Škoda Plzeň, dále dorazí Nisanka z Jablonce nad Nisou, Konrádyho dudácká muzika z Domažlic, Vozembach z Dobřan, Stodský dudáček, Úsměváček z Horní Břízy, Perníček z Pardubic a Old Stars Hradišťan z Uherského Hradiště.

Ze zahraničí proto letos dorazí mimo jiné soubory ze slovenských Košic a polského Krakova - tedy z měst, která nesla titul „Evropské hlavní město kultury“ v minulosti. Ze vzdálenějších destinací to pak budou hosté z Makedonie, Černé hory a dokonce daleké Indonésie, konkrétně z ostrova Jáva!

Hlavní festivalovou scénu zůstane i letos plzeňská scéna „U Branky“, ale s muzikanty a tanečníky se budete moci setkat i na náměstí Republiky (na scéně Historického víkendu), na vybraných plzeňských základních školách a dokonce i ve velkém hudebním studiu Českého rozhlasu Plzeň. Festivalová veřejná rozhlasová nahrávka tady proběhne v neděli 15. 6. od 14 hodin a vstup na ni je zdarma.

Do zákulisí příprav letošního ročníku MFF CIOFF Plzeň 2014 vás ve Špalíčku lidových písní 2. a 9. června nechá nahlédnout Michaela Vondráčková. V pořadu 2.6. vám představíme jednotlivé účinkující a o týden později 9.6. nabídneme vybrané tipy z festivalového programu. Začátek pořadů je v 19 hodin!

Videoukázka z loňského ročníku festivalu:

Program MFF CIOFF Plzeň 2014

Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň
Spustit audio