Velký plzeňský svátek folkloru se blíží – představí hosty z Mexika i daleké Indonésie

28. květen 2019

Lidová muzika a tanečníci v pestrobarevných krojích už brzy oživí nejen centrum Plzně, ale i celou řadu dalších míst. Od 5. do 9. 6. 2019 bude probíhat 23. ročník Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF PLZEŇ 2019. Tentokrát se během něj představí přes 500 účinkujících z České republiky, Slovenska, Rumunska, Mexika a Indonésie.

23. ročník festivalu, který probíhá pod patronací hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda, primátora města Plzně Martina Baxy a starosty ÚMO Plzeň 3 Davida Procházky, otevře „Folklorní večer“ v amfiteátru v Konstantinových Lázních (5. 6. od 19:00 hod), poté budou následovat 16. Malé folklorní slavnosti „Pod vrčeňskou lípou“ v obci Vrčeň (6. 6. od 19:00 hod). Dále se již budou jednotlivé pořady ve dnech 7. – 9. 6. 2019 odehrávat na hlavní festivalové scéně „U Branky“ (Smetanovy sady, Plzeň) a na dalších místech v Plzni.

Doubravecké folklorní odpoledne i folklor na návsi v Dýšině

V rámci festivalu letos poprvé folklorem ožije i plzeňská čtvrť Doubravka. Pořad nazvaný „Doubravecké folklorní odpoledne“ proběhne na Habrmannovo náměstí v neděli 9. června od 14:00 hodin. Doubravecké publikum se může těšit na soubory z Mexika, Slovenska a také na plzeňský Dětský folklorní soubor Mladinka.

Zahraniční hosté festivalu se od pátku do neděle v několika vstupech představí také na scéně Historického víkendu na náměstí Republiky v Plzni. V neděli 9. 6. od 14:00 hod pak folklorem ožije i náves v Dýšině u Plzně.

„Když máš smutek na duši, plzeňský tě potěší!“

Letošní ročník plzeňského folklorního festivalu mimo jiné zviditelní i 60. výročí Pivovarského muzea v Plzni. Speciální tematický pořad „Když máš smutek na duši, plzeňský tě potěší!“ proběhne v pátek 7. června od 19:45 na scéně U Branky v Plzni a kromě plzeňských lidových souborů Jiskra a Mladina se během něj představí také zástupci Pivovarského muzea a plzeňského pivovaru s ukázkou zajímavých pivovarnických artefaktů. Poprvé bude na veřejnosti představen také téměř neznámý kroj sladovníků.

Se speciálním pořadem „Pane bože prosím tebe, dej, ať pivo teče z nebe!“ k  tématu přispěje  i legendární Konrádyho dudácká muzika z Domažlic. Zajímavým programovým tipem je ale třeba i samostatný pořad folklorních souborů širšího Plzeňska nazvaný „Plzeňáci“, během kterého se představí folklorní soubory Jiskra a Mladina z Plzně, Úsměv z Horní Břízy, Rokytí a Sluníčko z Rokycan a Orchestr lidových nástrojů Plzeňského kraje. Podrobný program festivalu je k dispozici na webových stránkách festivalu.

Program 23. MFF CIOFF PLZEŇ 2019
Spustit audio