Velký Rybník na Karlovarsku má slavného policistu, který dnem i nocí stojí u krajnice

23. listopad 2018 08:00

Náš Karel nebo Kája - tak oslovují lidé policistu, který stojí u krajnice silnice ve Velkém Rybníku na Karlovarsku. Není to ale opravdový policista, je to pouze figurína.

Maketa policisty má přispět k vyšší bezpečnosti v obci

Místní ji sem dali kvůli neposlušným motoristům, kteří jezdí přes obec moc rychle. A výsledek se dostavil. Lidé zpomalují auta už na sto metrů dopředu, přestože většina z nich o figuríně ví.

„Obyvatelé Velkého Rybníka sepsali petici za zlepšení dopravních podmínek. Měli jsme zde velké jednání s dopravním inspektorátem a jeho výsledek byl ten, že není možné udělat vůbec nic. Myšlenky se chytl Spolek obyvatel Velkého Rybníka. Udělali jsme si figurínu policisty a musím říct, že to funguje,“ uvedl místostarosta Hroznětína, pod který Velký Rybník patří, Zdeněk Jánský.

Podle obyvatel to byla hlavně společná práce. Není to však první figurína, na které se dohodli: „Ten předchozí policista seděl, držel v ruce radar, ale vzhledem k tomu, že byl udělaný narychlo, tak jsme ho museli předělat a vylepšit,“ vysvětluje Tomáš Smýkal, jeden z tvůrců figuríny.

Motoristé se ale nesmějí spoléhat na to, že se jedná jen o figurínu. Mnohdy na stejném místě stojí i policista skutečný.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio