Venkovský dům Plzeňského kraje bude nově fungovat na náměstí Republiky v Plzni

Venkovský dům Plzeňského kraje představuje ochutnávku toho nejlepšího, co náš region nabízí - rukodělné výrobky, trvanlivé potraviny, prezentace umělců, tipy na výlety i zajímavé akce. Původně dům sídlil v areálu DEPO2015 v Plzni. Teď se ale stěhuje na nové místo.

Venkovský dům bude nově fungovat na náměstí Republiky 131 v centru Plzně, hned u tramvajové zastávky. Prostory bude sdílet s regionálním infocentrem Bavorska.

„Venkovský dům stále ještě připravujeme a dolaďujeme. Prostory budou procházet poměrně radikální změnou a vše bude stylizováno ve venkovském duchu. Chtěli bychom dát návštěvníkům pocit, že vcházejí do stodoly a budou tu i tapety, které je pomyslně přenesou do venkovské krajiny. Projekt máme od pana architekta hotový a teď v nejbližších dnech sem nastoupí pracovníci a začínáme připravovat prostory tak, aby to působilo co nejvíce autenticky,“ popsala Pavla Bartásková, která je hlavní koordinátorkou Venkovského domu Plzeňského kraje.

Venkovský dům je projekt, který se snaží co nejvíce prezentovat řemeslníky a rukodělnou výrobu z celého Plzeňského kraje. „Mezi našimi dodavateli najdete kováře, dráteníky, perníkáře nebo třeba výrobu keramiky. Rádi bychom sortiment obměňovali, aby pokaždé když sem zavítáte, tady bylo něco nového, co vás může zaujmout. Postupně sem navážíme všechny produkty, abychom prostor začali zaplňovat,“ řekla Pavla Bartásková.

Venkovský dům představí to nejlepší z regionu

Například výrobky z černého drátu tu bude vystavovat držitelka titulu „Mistr rukodělné výroby Plzeňského kraje“ Dana Soukupová z Ostromeče na Domažlicku. A lidé tu uvidí i kované plastiky z kovárny Jiřího Brože z Kvíčovic na Domažlicku.

Kromě prodeje regionálních výrobků se v prostoru budou konat i různé workshopy a dílny. Podle Pavly Bartáskové slouží současně Venkovský dům jako informační centrum o turistických cílech.

Nový vzhled Venkovského domu Plzeňského kraje by měl být na náměstí Republiky v Plzni dokončen na konci ledna nejpozději začátkem února letošního roku.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio