Vepřové medailónky se zeleninou vařenou v páře
podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny 2 větší porce:
400 g vepřové panenky
3 lžíce kvalitního oleje
1 velká cibule
3 lžičky zeleného pepře v solném nálevu
2 snítky čerstvého rozmarýnu
sůl
400 g mražené zeleninové směsi (květák, brokolice, mrkev, fazolové lusky,…)
na másle osmažená strouhanka (množství podle chuti)
Postup:
Maso otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na vyšší špalíčky. Každý naklepeme - stačí klouby prstů, abychom maso příliš neporušili. Připravené plátky masa naskládáme do porcelánové nebo skleněné nádoby, pokapeme olejem, posypeme naloženým pepřem, proložíme snítkami rozmarýnu a plátky nakrájené cibule. V chladu necháme několik hodin proležet. Před tepelnou úpravou maso osolíme a odstraníme rozmarýn. Na zbylém oleji opékáme maso, z každé strany cca 4 minuty (podle toho, jak vysoké špalíčky masa jsme připravili). Opékáme společně s plátky cibule a naloženým pepřem.
Hotové maso obložíme v páře vařenou zeleninou, kterou posypeme na másle usmaženou strouhankou. Komu nebude zeleninová příloha stačit, může v páře společně se zeleninou uvařit i několik brambor.
Celková doba přípravy potrvá přibližně 25 minut (bez doby potřebné k proležení masa).
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka