Veřejná místa ožijí literaturou. V budově Českého rozhlasu Plzeň bude číst Pavel Režný

22. září 2021 09:00, aktualizováno

Během jednoho večera se v Plzni představí na šesti veřejných místech současná evropská literatura v podání známých osobností či herců. Letos se bude putovat po plzeňské čtvrti Bory a zavítáte na místa, kam běžně není možné ani nahlédnout. Součástí noční literární pouti městem bude opět i oblíbená soutěž.

Noc literatury letos umožní návštěvníkům dostat se na místa, která jsou běžně nepřístupná. „Je to setkání lidí, kteří putují noční Plzní za ukázkami knih současných evropských autorů, které se čtou v premiéře,“ uvedla tisková mluvčí Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Martina Košanová.

V letošním roce všechny interprety políbila stejná múza - Thálie. Ta je jejich spojujícím prvkem. Jedním z předčítajících bude také držitel ceny Thálie Pavel Režný, který bude interpretovat dílo Are Kalva Hory peklo ráj v budově Českého rozhlasu Plzeň. „Těším se nesmírně, zároveň z toho mám opravdu velký respekt. Šest stran textu naživo bude pro mě novinka,“ řekl Pavel Režný.

Číst se bude na šesti místech v Plzni

Všechna místa se nachází na Borech. Své putování mohou zájemci začít v areálu Západočeské univerzity v jednom z ateliérů na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara,  dalším místem je knihovna ZČU a také pracovna rektora. Kromě prostor Českého rozhlasu Plzeň se bude číst také v novém depozitáři Studijní a vědecké knihovny na Klatovské třídě a posledním místem je Knihovna města Plzně.

Každých třicet minut se čte stejný text. Návštěvníci si tedy sami volí pořadí míst, na která chtějí zavítat. Noc literatury se koná dnes ve středu od 18 do 23 hodin. I letos se akce uskuteční ve výjimečných podmínkách, proto organizátoři prosí všechny účastníky o dodržování pravidel bezpečnosti a ochrany zdraví. Na všech čtecích místech proběhne kontrola bezinfekčnosti a po celou dobu budou muset mít návštěvníci nasazenou ochranu úst a nosu.

Proběhne i tradiční soutěž

Stejně jako v loňských letech bude noční literární pouť Plzní také soutěží. Pokud zájemci navštíví alespoň pět ze šesti míst, nasbírají razítka a soutěžní kartu přinesou do 27. září do 11 hodin na vrátnici Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje(SVK PK) do označeného boxu, obdrží drobné odměny. Na pět vylosovaných čekají zajímavé ceny od všech partnerů Noci literatury v Plzni. Losování proběhne 28. září ve 12 hodin živě na facebooku SVK PK.

autoři: Anděla Blažková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio