Veřejnost může opět hlasovat pro nejzajímavější turistická místa regionu

30. červen 2016

Stejně jako v uplynulých čtyřech letech se také letos může veřejnost zapojit do soutěže Kompas a hlasovat o nejatraktivnějším turistickém cíli v Jihočeském a Plzeňském kraji, podpořeném prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad (ROP Jihozápad).

Každý, kdo během letních prázdnin bude cestovat po regionu, se může zúčastnit cestovatelské soutěže, kterou pořádá Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. Podstatou soutěže je cestování napříč Plzeňským a Jihočeským krajem a návštěva vybraných projektů, které jsou vyhledávaným turistickým cílem. Na daných místech si lze vyzvednout soutěžní kód, který se poté nahraje na webové stránky a pak už stačí jen čekat na případnou výhru. Veřejnost může vybírat z celkem 10 soutěžních míst, konkrétně volit mezi pěti projekty v Jihočeském a mezi pěti v Plzeňském kraji.


Soutěžící mohou vyhrát power banku, deku, čelovou svítilnu, termohrnek nebo mapu. V závěrečném losování se pak bude soutěžit o GoPro kameru, hodinky s GPS, navigaci do auta, iPod shuffle nebo elektronickou čtečku knih.

V Plzeňském kraji lze navštívit Zámek Bor u Tachova. Historická památka ze 13. století prochází již od roku 1997 rozsáhlou rekonstrukcí a tak cestovatele čekají zcela nové prostory. Objektem, který přiláká především svou militaristickou tematikou, je Muzeum Středních Brd ve Strašicích. Kromě toho se v něm nachází také přírodovědná a paleontologická expozice nebo expozice hornictví a mineralogie. Pokud máte raději sport, vydejte se do Kralovic. Zde vznikl díky ROP Jihozápad zcela nový sportovní a rekreační areál. Hlavním lákadlem areálu je koupaliště o rozloze 17x25 metrů. Pokud zamíříte na Domažlicko, určitě navštivte společenské a vzdělávací centrum v Kdyni. Kromě společenských prostor se tam nachází i místní knihovna. Pohled na Šumavské podhůří se vám naskytne z 28 metrů vysoké rozhledny na Sedle. Rozhledna se nachází nedaleko Sušice a je typická svým netradičním sedmiúhelníkovým tvarem.

Pohled na Šumavské podhůří se vám naskytne z 28 metrů vysoké rozhledny na Sedle

V jižních Čechách se letos představí například Stará radnice v Jindřichově Hradci, která po své rekonstrukci slouží jako výstavní galerie a obřadní síň. Dále ve Svatém Janě nad Malší na Českobudějovicku vzniklo díky ROP Jihozápad unikátní muzeum loutek, které chystá pro návštěvníky na léto výstavu panenek. V Jihočeském kraji se také představí nově vybudovaná rozhledna ve sportovním areálu Zadov. Nachází se na bývalém skokanském můstku, odkud je vidět na šumavské okolí. Další výhled tentokrát na malebné Novohradské hory se vám naskytne při návštěvě dalšího soutěžního projektu – kostela Nanebevzetí Panny Marie v Dobré Vodě. Přehlídku jihočeských projektů uzavírá unikátní most v Lenoře.

autor: iko
Spustit audio