Veselý pomník Hurvínka rozveselí náves v Chrástu

25. květen 2006

Socha Hurvínka bude od soboty 27. května stát na návsi v Chrástu u Plzně. Dvoumetrový pomník o šířce 90 centimetrů a hloubce půl metru je vytvořen jako plastika. Hurvínek vystupuje z kamene a netradičně zbarvená růžová žula vytváří zcela jinou atmosféru než klasická šedá nebo černá barva. Odhalením pomníku chce obec vzpomenout také tvůrce této divadelní postavičky Josefa Skupu, který zde dlouhá léta žil.

Hurvínkova socha se bude jmenovat Veselý pomník a přesně tak by měl působit. Jak uvedl starosta obce Jan Mastný, pro sochaře byla proto přivezena speciální růžová žula až z Indie. Reliéf vzniká v kamenictví v Záluží a autorem návrhu je kamenosochař Jaromír Nedorost. Ten řekl, že na nezvyklé zakázce pracuje velice rád protože jde o postavičku, , kterou znají v mnoha zemích světa. Hurvínka vytváří podle fotografií. Nakonec zvolil tu, na níž je postavička se zdviženou rukou a zdraví kolemjdoucí. Autor se domnívá, že to přesně bude vyhovovat záměru, který si obec stanovila - aby se jednalo o optimistickou sochu

Logo

Starosta Jan Mastný prozradil, že i odhalení pomníčku se ponese ve veselém duchu. Program bude moderovat plzeňský herec Michal Štěrba. Radnice mu připravila kraťasy, kšandy a nezbytnou koloběžku. Akce se zúčastní Helena Štáchová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio