Věštby, karty, masáže i tanec. V Plzni se koná festival zaměřený na esoteriku a duchovní směry

5. červenec 2013

Miluj svůj život, tak se jmenuje festival ezoterických a duchovních směrů, který dnes začal v Plzni. Sedmatřicátý ročník této akce hostí až do neděle Střední odborné učiliště elektrotechnické ve Skvrňanech. Pro návštěvníky jsou připraveny desítky přednášek nebo seminářů, ale také prodejní výstava.

Na festivalu je slyšet podmanivá hudba a cítit jsou nejrůznější vůně. Hoří svíčky, jsou tu vědmy, kartářky, a také stánky se zdravou výživou či alternativní medicínou.

Pravidelně se prodejní výstavy na festivalu účastní Jana Říšová z Rokycan. „U mne můžete například ochutnat nebo si i koupit speciální kávu, do které je přidaná čínská léčivá houba,“ láká prodejkyně.

Mezi přednášejícími i vystavovateli jsou také cizinci. „Já jsem léčitel, šaman a prodávám bylinky a čaje z Peru,“ vysvětluje Juan Carlos Pacaya Gomez.

O kus dál prodejkyně nabízí orgonity. Tvrdí, že tento kámen čistí energii, prostředí, geopatogenní stres a geopatogenní zóny.

Pan Miroslav Jirman nabízí výklad karet a na stolku má i křišťálovou kouli. „Já jsem profesí psychoterapeut a hypnoterapeut. Vykládám karty. A když se navodí určité soustředění, tak v této kouli klient může vidět i svou budoucnost,“ líčí pan Jirman.

S masážemi shiatsu návštěvníky seznamuje Seymour Koblin. „Můžu lidem pomoci žít dlouhý zdravý život. Stačí, aby dělali jednoduché praktiky. To je tady právě učím. Já lidi neléčím, jen jim ukazuji, jak se mohou vyléčit sami,“ říká Koblin.

Mladá žena u dalšího prodejního stolku provádí zájemcům výklad z ruky. Tvrdí, že lidé se tímto způsobem mohou dozvědět o své minulosti, současnosti i budoucnosti. „Kdybych v ruce viděla, že ten člověk zemře, tak mu to neřeknu. To je proti etice,“ dodává.

„Nejvíce nás zaujaly zelené čaje. Ke kartářkám a vědmám jsme se zatím nedostaly, ale určitě do něčeho půjdu," říká jedna z návštěvnic, která se přišla podívat se svou matkou, která se ale výkladu karet bojí "třeba mi předpoví něco špatného, toho se bojím".

Součástí festivalu Miluj svůj život jsou každý den desítky přednášek a dalších akcí.

„Přednášky jsou o zdravém životním stylu, pak jsou tady cvičení, praktické dílny, je tady spousta tance a muziky,“ říká hlavní organizátorka festivalu Blanka Balejová.

Podle ní se lidé o alternativní směry zajímají. „Ten festival má za úkol představit různé směry, nabídnout ochutnávku, aby si lidé vybrali, co jim sedí,“ dodává Balejová.

Festival pokračuje i v sobotu a v neděli. Přednášky a semináře se konají od 9 do 22 hodin, prodejní výstava je přístupná od 9 do 20 hodin.

autor: lum
Spustit audio